Egy skót nő képes kiszagolni a Parkinson-kórt

Rovat

Megosztás

A Parkinson-kór kiszűrésének lehetőségét ígéri a Manchesteri Egyetem és az Edinburghi Egyetem kutatóinak közös munkája: a szakemberek annak a jellegzetes szagnak az okát keresik, amelyre egy skóciai asszony hívta fel a figyelmüket, aki először a saját férjénél szagolta ki a betegséget – írta az MTI a BBC nyomán.

A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat.

Történetünk főszereplőke, Joy, akinek férjénél, Lesnél 45 éves korában diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Az asszony viszont már jó egy évtizeddel korábban szokatlan pézsmaillatot kezdett érezni a férje körül.

Nagyon viharos időket éltünk, amikor a férjem 34-35 éves volt, és mondogattam neki, hogy nem zuhanyoztál, nem mostad meg a fogad rendesen

idézte fel Joy.

“Ez egy teljesen új szag volt és fogalmam sem volt, hogy mi ez. Állandóan mondogattam neki, ami viszont felzaklatta őt, ezért inkább csendben maradtam.”

Tudományos kutatás is igazolta

Az Edinburghi Egyetemen dolgozó Tilo Kunath egy sor teszttel megerősítette, hogy az asszony valóban képes kiszagolni a betegséget. Joynak 12 jelöletlen pólót kellett megszagolnia, amelyek közül hatot korábban Parkinson-kóros páciensek, hatot egészséges önkéntesek viseltek.

Joy sikerrel azonosította mind a hat páciens pólóját, ugyanakkor a kontrollcsoport egyik tagjának a felsőjén is megérezte a jellegzetes szagot.

Három hónappal később megtudta, hogy a pólós tesztet követően Parkinson-kórt diagnosztizáltak ennél a személynél.

@robidry

Ennek a nőnek egy fura képessége van 😱 😨 magyar érdekesség érdekességek állatok nagyobb

♬ eredeti hang – Robidry – Robidry

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta