Egyik napról a másikra tiltották be a gender studies szakot

Rovat

Megosztás

Jövőre már nem indul az ELTE és a CEU által meghirdetett társadalmi nemek tanulmánya szak. Az egyetemeknek mindössze 24 órája volt véleményezni az EMMI és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését.

A szak akkreditált, ami annyit jelent, hogy megfelelnek/megfeleltek a magyar állam által támasztott minden egyes követelménynek, de ennek ellenére már csak az idén felvételt nyert hallgatók végezhetik el.

De mi is az a “gender studies”? A társadalmi nemek közötti viszonyok és struktúra közötti kölcsönhatásokat vizsgálja kölönböző tudományterületek oldalairól. Az összehasonlításban olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a kor, társadalmi osztály, etnicitás, szexualitás stb..

Tehát lényegében a nemek társadalmi szerepeinek különbségeit és fejlődését tanulmányozza. Sokak ún. “büfészakként” emlegetik, arra hivatkozva, hogy áltudományról van szó, és a társadalomtudományok között nem foglal el túl előkelő helyet, hiszen nem túl sok haszon származik az oktatásából. Mások viszont arra esküdnek, hogy ez a legérdekesebb szak valaha, és rendkívül modern tudománynak számít, ami a nyugati világhoz képest konzervatív országunkba nagy változásokat hozna. A tudomány egyébként a feminizmusból nőtte ki magát, ezért fogllakozik a nemek közti egyenlőtlenségek vizsgálatával.
A keresztény, konzervatív elvekkel bíró kormánynak talán túl sok volt a nyugati világ hazai kiterjesztésének ezen formája, úgyhogy blokkolták a témát.
A gender studies nagyon megosztó tudomány, mindenkinek más a véleménye arról, hogy vajon mennyire szükséges felsőoktatás szintjén népszerűsíteni ezeket az elméleteket.
Képek forrása: Unsplash

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta