Ezt nézed:  / Suli / Éjszakai tanulás

Éjszakai tanulás

A legfőbb kérdés a suli után, hogy mikor tanulj? Elég sok lecke van, és még több tanulnivaló. Szeretnéd minél jobban beosztani az idődet, már amennyire ez lehetséges, így bevethetsz mindenféle módszert ennek érdekében. De vajon kifizetődő-e este tanulni? Most megnézzük mi a pozitív és a negatív oldala.

7423

Egy idő után mindenkinél beáll egy rendszer, hogy mikor jó tanulni. Azonban ezen változtatni lehet és lehet keresni másfajta időpontokat is, amik esetleg szóba jöhetnek. Nem mindig lesz hasznos és könnyebb, de egy próbát mindenképpen érdemes tenni vele, mert ha bejön, megkönnyíted vele az életedet.

 

Most pedig nézzük meg az éjszakai tanulás pozitív oldalát:

d471b3126cad948b88e7f87f1aca9a837b9f021a

Sokkal több időd marad másra. Ha délután hazaérsz a suliból, nem kell egyből nekiesned a könyveknek. Helyette bármi mással elfoglalhatod magad. Lesz egy kis pihenőd, amit ténylegesen fordíthatsz délutáni sziesztára, vagy egyéb programra. Bármi szóba jöhet, amire amúgy nem lenne időd. Csinálhatsz új programokat magadnak, vagy járhatsz különféle foglalkozásokra. Suli után kissé leterhelt leszel, amit ilyenkor ki tudsz pihenni így újult erővel tudsz belevágni az esti tanulásba. Ez attól függ, hogy mennyire fárasztod le magad. Valaki hajlamosabb rá ugyanis, hogy este az agya sokkal több információt képes befogadni. Ez által a tudás frissebb lehet és másnap több dologra emlékezhetsz. Vannak olyan napok is, mikor egyszerűen képtelen vagy elaludni. Ilyenkor jöhet jól, ha előveszed a füzetedet és átolvasgatod őket.

Vegyük sorra a negatív dolgokat is:

Photoxpress_5998717-1024x680

Egyéntől függ ugyan, de este fáradékonyabb az ember. A napközbeni tevékenységek kihatnak az éjszakára is. Ha délután nem tudsz pihenni, amit tegyünk hozzá, hogy kevesen tehetnek meg, akkor este fáradt leszel. Így az agyad is kevésbé fogékony a tanulásra. Nehezebben jegyzel meg egy-egy információt, aminek a jegyeid láthatják a kárát.

Ugyanígy minden nap estére marad a tanulás, aminek lehet, hogy a szüleid nem igazán fognak örülni. Előfordulhat, hogy másnap annyira fáradt leszel, hogy nem tudsz figyelni se. Leterhelheti a szervezetedet az esti igénybevétel. Az éjszaka az alvás időszaka, ezért a szervezetünk erre van beállva. Nem mindenki bírja elviselni, ha felborul az egyensúly.

4-egy-kis-almodozas-1

Bármelyik módszert is válaszd, hagyj elég időt a pihenésre. Érdemes kipróbálni egy másfajta tanulási módszert is, de ha nem működik, akkor nem kell erőltetni. Valakinek jobban tetszik az éjszakai tanulás, de valakinél egyáltalán nem jó. Egy egyéntől függ. Ki kell próbálni ahhoz, hogy tudd, melyik a jobb neked.

 

Éjszakai tanulás
Szoktál este tanulni?