Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Eleget alszol? Most megtudhatod!

Eleget alszol? Most megtudhatod!

Az jól ismert tény, hogy az alváshiány ártalmas az egészségre, mégis vannak, akik több, mások kevesebb alvást igényelnek. A tinédzserek idegrendszeri fejlődése azonban igényli a több alvást – derül ki egy új tanulmányból.

864 különböző kutatást tanulmányozott át alvás témában Wendy Hall, a Unversity of British Columbia kutatója, hogy megtudja: mennyit kell aludnia a tinédzsereknek, hogy egészségesek legyenek. A válasz: többet, mint a felnőtteknek! Az optimális alvásidő 13 és 18 év között 8-10 óra a kutató szerint. A világ minden tájáról érkező adatok viszont azt mutatják, hogy a tinik közel fele kevesebb, mint 8 órát alszik az iskolai napokon, ami kihatással lehet a teljesítményükre.

Legfőképp az elalvás előtti kütyühasználat tehető felelőssé az alvás nem megfelelő idejéért és minőségéért is, így a szakértők azt ajánlják: kerüld el az okostelefon és a laptop használatát, mielőtt elaludnál. Épp elég káosz a serdülőkor, hiszen dúlnak a hormonok és az idegrendszeri fejlődés is drámai változásokat hozhat, ami pont elég fárasztó a suli mellé. 8-10 óra alvással azonban kiegyensúlyozottabb lehetsz, ami jót tesz a tanulmányaidnak és a családi és baráti kapcsolatoknak is.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share