Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Életveszélyes varjak élnek egy szomszédos országban

Életveszélyes varjak élnek egy szomszédos országban

Ljubljanában és más szlovén városokban is egyre nagyobb gondot okoznak a varjak, amelyek a fészekrakás idején akár az emberre is rátámadnak. A szlovének ezért pénzt és időt nem sajnálva azon dolgoznak, hogy csökkentsék a varjúpopulációt az országban – írta az Index.hr horvát internetes portál.

A varjak igazi veszélyé váltak és egyre agresszívebbek – számolt be róla Marko Jonozovic, a helyi erdészeti intézet munkatársa a szlovén sajtónak.

A problémával már a szlovén kormány is foglalkozott. A mezőgazdasági minisztérium négy évvel ezelőtt akciótervet dolgozott ki a madarak elleni fellépésre, figyelembe véve, hogy más európai országok hogyan kezelték a problémát.

Szlovénia területén több tízezer varjúpár él. A hivatásos vadászok szerint kiirthatatlanok, nagyon gyorsan szaporodnak, jól alkalmazkodnak és intelligensek. Ljubljanában azzal próbálkoztak, hogy elriasztásukra felvételről naponta többször lejátszották a keselyű hangját, de a varjak nagyon gyorsan rájöttek, hogy nincs valós veszély, és már nem vesznek tudomást természetes ellenségük vijjogásáról. Újabban az is felmerült, hogy sólyompárokat költöztetnének a városba, hogy azok védjék a lakókat a nemkívánatos vendégektől.

A zöldek szerint azonban az ellenük való fellépés helyett meg kell tanulni együtt élni a madarakkal.

Forrás: Világszám.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share