Elhunyt Darth Vader! Az erő legyen vele!

Rovat

Megosztás

A filmvilág sötét oldalának lovagja csak kitalált karakter. Darth Vader a Star Wars-univerzum egyik főgonosza, kölyök jedik mészárosa, ellenállók hóhéra. Aki egykor maga is jó volt, majd rossz lett, de csak azért, hogy élete végén megint jó lehessen. Meseszerű. Az irodalmárok, kritikusok úgy hívják ezt, karakterfejődés. Lehet érte rajongani, lehet tőle félni, lehet vállat rándítani – írja az Index.

A színész azonban: David Prowse, aki most 85 éves korában elhunyt, ember volt. Csak a karakter, akit George Lucas fantáziavilágában alakított, sokkal, de sokkal híresebb. Darth Vader filmbéli karaktere olyan, hogy a jelenetek 99 százalékában maszk mögött rejtőzik.

Míg David Prowse nevét nem sokan ismerik, Darth Vaderét már annál inkább!

 

Amikor pedig a Star Wars hatodik (1983) részében mégis lekerült róla a maszk, akkor sem Prowse arca bukkant elő, hanem egy másik színészt szerződtettek a helyére. Az a színész, Sebastian Show (1905–1994) 78 évesen adta arcát a halála előtt bűneit megbánó Vader nagyúrhoz. De Prowse még csak meg sem szólalhatott a maszk mögött, mert George Lucas szerint egy kegyetlen úrhoz karakteresebb hang illik, éppen ezért a vásznon James Earl Jones hangján szólalt meg.

Fotó: Thierry Zoccolan / AFP/ Index

David Prowse Bristolban született, szeretett sportolni, nagyra nőtt, szinte két méter magasra, ám talán túlságosan gyorsan is, így ízületei már kamaszként is rendellenesen működtek. Ezért is lett testépítő, hogy izmaival kompenzálja azt, amire gyulladt ízületei nem voltak képesek, huszonhat évesen brit súlyemelő bajnokságot is nyert. Több filmben is szerepelt, főleg alkata és kinézete miatt, és többnyire szörnyet alakított.

Hallgassátok meg az ikonikus mondatot, magyarul is többféleképpen!

 

Főkép: Twitter

Forrás: Index

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta