Élj úgy, mint a dánok! 6 tipp a boldogsághoz

Rovat

Megosztás

Már négyszer készítették el a Világ Boldogság Jelentését és már kétszer végzett a ranglista élén Dánia. Helen Russell brit újságíró egy évig tanulmányozta és hat pontban összegezte, mit is tudnak a dánok.

Nem problémamentes a 2013-as és 2016-os Világ Boldogság Jelentésének első helyezettje, Dánia – hangsúlyozza könyvében (The year of living Danishly) Helen Russell. Ugyanakkor a pozitívumokat, amelyeket a saját bőrén tapasztalt, hat fejezetben taglalja.

A dánok 79 százaléka bízik a másikban – derül ki a statisztikákból. Nem félnek a babakocsit a bolt előtt hagyni, míg gyorsan beszaladnak valamiért. Gyermekeiket is a bizalomra nevelik és arra, hogy a világ egy alapvetően szép és jó hely.

Nem panaszkodnak az adókra, annak ellenére, hogy Dánia az Európai Unió legdrágább országa. Becsületesen és háborgás nélkül fizetik a magas adót, mert bíznak abban, hogy azt az állam bölcsen visszaforgatja az oktatásba, a gyermekgondozásba, az egészségügybe.

A dán életvezetési tanácsadó harmadik pontja a hygge. Ezt a kifejezést nem nagyon lehet egy szóval lefordítani. Azt a jóleső érzést jelenti, ami akkor tölt el bennünket, amikor nyugodtan, békében ücsörgünk a családtagjainkkal, a barátainkkal, az ismerőseinkkel.

https://www.youtube.com/watch?v=QaVUkylrqCc

 

Hogy a hygge minél többször jelen legyen az életükben, a dánok különösen figyelnek otthonukra, relatíve sokat költenek csinosítgatására. Bár világos, hogy szívesen időzünk egy szép, kényelmes helyen, a jelenség valójában a két világháború közötti válságból ered. Akkor döntött úgy a dán állam, hogy komoly jelentőséget tulajdonít a dizájnnak, amely szerinte fontos a jólét és a boldogság szempontjából.

Itthon is sokszor hangsúlyozzák, mennyire fontos a munka és a szabadidő egyensúlya. A dán munkaadók nagyon jól tudják, sokkal hatékonyabb a pihent dolgozó a túlhajszoltnál. Ezért ma már sok helyen heti 34 órás a munkahét.

Hogy ez a sokuknak elképzelhetetlen utópia valóság legyen, egy naptárra van szükségünk. A dánok nagyon pontosan szervezik az életüket. Tudják, mettől-meddig dolgoznak, mikor van a pihenés és mikor van hygge. Így minden belefér.

Élj úgy, mint a dánok! 6 tipp a boldogsághoz
Szerinted mi kell a boldogsághoz?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta