Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Elképesztő! Ez a 12 éves fiú fúziós reaktort épített!

Elképesztő! Ez a 12 éves fiú fúziós reaktort épített!

Az amerikai Jackson Oswalt immár a legfiatalabb, aki házi fúziós reaktort épített! Méghozzá nem egy felszerelt laboratóriumban, hanem a szülei házában! Előtte egy 14 éves fiú tartotta ezt az elképesztő rekordot – írja a The Guardian.

Jackon szülei házában a régi játszószobáját alakította át – megközelítőleg 2 és félmillió forintért- laboratóriummá. Az átalakított helység alkalmassá vált arra, hogy 50 ezer volt feszültségű árammal hevítsen fel deutérium∗ gázt, aminek hatására az atomok magjai fuzionálnak, miközben energia szabadul fel.

∗A deutérium, amit nehézhidrogénnek is neveznek, a hidrogén egyik stabil izotópja, atommagja egy protont és egy neutront tartalmaz (míg a normál hidrogén csupán egy protont).

Minden azzal kezdődött, hogy tanultam arról, mások hogyan készítenek reaktort.

Ezt követően a tinédzser listát készített arról, milyen alkatrészek szükségesek a reaktor megépítéséhez, amiket – bevallása szerint – az eBayról rendelt. A beszerzett alkatrészeket annyira alakította át, amennyire szükséges volt.

Jackson házi laborjában nukleáris fúziót hozott létre!

Jackson eredményét az amatőr nukleáris csoport, az Open Source Fusor Research Consortium elismerte, azonban még hátra van a hivatalos ellenőrzés és az eredmény publikálása. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiú rekordja hivatalossá váljon!

Főkép: Lisa Williams/Choose901