Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Elsa és Anna figyelnek – Vigyázat, kémkednek az okosjátékok!

Elsa és Anna figyelnek – Vigyázat, kémkednek az okosjátékok!

Újabb, kisgyerekeknek szánt játékokról derült ki, hogy túl sok személyes adatot gyűjtenek össze, és azokat külső szolgáltatóhoz továbbítják.

Az amerikai fogyasztóvédelmi hivatalhoz december elején nyújtottak be aggódó szülők egy panaszt, melyben a brit Genesis Toys által gyártott és világszerte forgalmazott okosjátékok adatkezelési eljárását sérelmezik – közölte a G Data kiberbiztonsági cég.

A gyártó egyes terméke adatokat gyűjtenek a gyermekek és szülők nevéről, a gyermek kedvenc ételéről, iskolájáról, kedvenc tévéműsoráról és játékáról. Emellett az interaktív robotok és babák olyan információt is feldolgoznak, mint a saját GSP-koordinátájuk, valamint hangfelvételeket is továbbítanak harmadik fél által üzemeltetett szerverekre.

Ezekre az adatokra elvileg szükség van a játékok működéséhez. A magát innovatív játékfejlesztőnek nevező Genesis Toys olyan okos játékokat gyárt, melyeket mobiltelefonra vagy tabletre letöltött alkalmazással, esetenként hanggal, gesztusokkal lehet irányítani, és amelyek az internetre csatlakoznak. Van közöttük mozgó baba, robot, kutya, cica és papagáj is. Tulajdonosukat és szüleiket a   nevükön szólítják, és a gyermek preferenciái szerint társalognak, játszanak vele.

 

Forrás: világszám.hu