Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Emberi játszmák- így lépj ki belőlük!

Emberi játszmák- így lépj ki belőlük!

Az megvan, amikor a srác/csaj közli veled, hogy nem akar tőled semmit, de azért még írogat, te pedig készségesen válaszolsz? Vagy amikor megcsinálod a tesód helyett a takarítást, mert neki megint nem volt rá ideje, de téged zavar? Vagy az, amikor egyszerűen nem tudod megmondani anyukádnak, hogy egyszerűen utálod azt a pulcsit, amit vett, de azért felveszed, hadd örüljön?

Ezek mind-mind emberi játszmák. Olyan szituációk, amikben valaki rejtett módon eléri, hogy azt csináljuk, amit ő szeretne.

A párkapcsolat játszma

Nézzünk meg egy példát. Mindenkinek volt már legalább egy olyan reménytelen szerelme, akivel órákat beszélgetett facebookon, még az után is, hogy a másik fél azt mondta, hogy nem akar tőle semmit. Általában az elején még mi írunk az illetőnek, aztán végre eldöntjük, hogy elengedjük, nem írunk többet és láss csodát, másnapra élénken villog a telefonunk, mert üzenetet küldött. De ez nem azt jelenti, hogy megváltoztak az érzései. Észrevetted, hogy ilyenkor legtöbbször az ő problémáiról van szó? Nem véletlenül. Ilyenkor egy olyan játszmába keveredünk, ahol mi szépen válaszolunk minden üzenetre, mert fontos nekünk, a másiknak igazándiból pedig csak arra van szüksége, hogy valakivel – aki valószínűleg úgyis egyetért vele- megossza a gondjait.

Miért baj? Mert mi reménykedünk, de az ő érzései változatlanok.

Mit tegyél? Ne válaszolj neki többet. Ha nem tudod barátként kezelni, akkor csak feleslegesen szenvedsz amiatt, mert ő semmibe vesz téged.

A testvér vagy barát játszma

Nincs is annál bosszantóbb, mikor hiába kéred meg ezerszer is a másikat arra, hogy csináljon meg valamit, ő nem csinálja meg és rád marad. Ilyen például, amikor például osztozol a tesóddal a szobán, megbeszélitek, hogy egyik héten te a másik héten pedig ő rak rendet. Ha viszont te vagy a rendmániásabb, a tesód pedig a lustább, akkor ez egész szép játszmává alakul. Hiszen ő nem csinálja meg, te úgyis megcsinálod helyette, ő meg élvezi az eredményt, te pedig ideges vagy.

Miért baj? Mert nem kell kiszolgálnod másokat.

Mit tegyél? Ülj le vele beszélgetni. Vagy ha az sem változtat semmin, akkor ne csináld meg az ő részét. Idővel észre fogja venni, hogy valami nem stimmel.

A szülő-gyerekjátszma

Előfordult már veled, hogy anyukád/apukád kedvéért megjátszottad magad? Kaptál tőlük valamit és hiába nem tetszett, csak mosolyogtál, nehogy megbántsd őket. Aztán kaptál megint valamit, mert azt hitték, hogy tetszik. De nem tetszett most sem.

Miért baj? Mert a hazugságokkal jobban bántod őket.

Mit tegyél? Mond el nekik az igazat!

 

Írta: Gila Dóra

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share