Ennyit tegyél félre, ha nyelvvizsgát szeretnél!

Rovat

Megosztás

Nyelvvizsgára mindenképp szükséged lesz, ha diplomát szeretnél szerezni, sőt, bizonyos szakokon kettőre is. Ha van rá lehetőséged, már most kezdj el készülni, és tedd le őket, mert azon túl, hogy később még nagyon hálás leszel magadnak értük, még plusz pontot is érnek a felvételin. A Középsuli összeállított nektek egy kis ízelítőt a lehetőségekből.

Tanulni, de hol?

Nagyon szerencsés helyzetben vagy, ha az iskolai nyelvórák elegendőek számodra ahhoz, hogy megfelelően elsajátítsd az adott nyelvet. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a nyelvvizsgához, bizony, több idő, energia és pénzbefektetés szükséges. De mégis hova forduljon az ember, ha tanulni szeretne? Mi a legmegfelelőbb választás?

Csoportos tanulás nyelviskolában

Ha nem szeretsz szemtől szembe ücsörögni a tanárral, aki minden rezdülésedet látja, és minden kérdését hozzád intézi, akkor a csoportos órák a neked valók. Azon felül, hogy remek embereket ismerhetsz meg, akik hasonló cipőben járnak, mint te, még zsebpénz barát is egy nyelviskolai kurzus. A legtöbb helyen 600-700 forint körül mozog egy óra ára – fontos tudni, hogy általában ez 45 percet takar! Ráadásul a nyári időszakban hatalmas akciókkal vár szinte minden nyelviskola, így akár már körülbelül 40 ezer forintért tanulhatsz 100 órán keresztül!

Vitamin-Ha-Como-te-llama-random-19788400-400-275

Magántanár

Minden figyelmet magadnak akarsz? Akkor a magánórák lesznek a legtökéletesebbek számodra. Így a tanár csak veled foglalkozik, ráadásul személyre szabott, egyéni tanmenetet tudtok összeállítani, amellyel könnyen tudsz majd fejlődni. A hátulütője, hogy sokkal drágább, mint egy csoportos óra. A klasszikus nyelveknél, mint az angol, a német, a francia, az olasz vagy a spanyol 45 percért átlagban 3000-4000 forintot kérnek a tanárok, de ha valami egzotikusabb nyelvet szeretnél tanulni, mint orosz, japán, norvég, akkor ez az összeg akár a duplájára is ugorhat vagy esetleg még feljebb.

Külföldi tanulás

Ha mindent bevetnél a cél érdekében, akkor a külföldi tanulást is választhatod. Remek lehetőség, hiszen az anyanyelvi környezetben sokkal-sokkal könnyebben és gyorsabban ragad rád a tudás, ráadásul utazol, nyaralsz, tapasztalsz. Hátránya, hogy itt már jó mélyen a zsebedbe kell nyúlni – egy kéthetes kurzus ára közeli országokban körülbelül 1000 euróba kerül, azaz nagyjából 315 000 forint. Ebben az összegben az étkezésen kívül minden költség benne van, de nyelviskolánként változó, hogy mit álla suli és mit kell magadnak szervezned és fizetned.

True story...
True story…

Plusz költség: a nyelvvizsgának is ára van!

A nagy felkészülésben ne feledjük, hogy magának a vizsgának is ára van, ráadásul nem is kevés. A komplex nyelvvizsgák – szóbeli és írásbeli – ára átlagosan 25-30 ezer forint körül mozog. Így például a TELC nyelvvizsgaközpontban letett komplex középfokú vizsga ára  32 500 Ft, az ECL-nél ugyanez 25 000 Ft, az Euroexamnél pedig 28 500 Ft. Ha a vizsga valamelyik része nem sikerül, nem kell félned, nem kell az egészet előről kezdeni, csak a hiányzó részt kell ismételni. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy csak a fele vizsgadíjat kell befizetni – az ismétlés általában a teljes összeg 70%-a.

Képek: pinky.hu, keepcalm-o-matic.co.uk, vitamin-ha.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta