Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Érdekességek a szleng világából

Érdekességek a szleng világából

 Te mennyi szlenget ismersz és használsz? Vajon a következőkről hallottál már?

 

Az interneten több szlengszótár is működik, többet közülük szabadon szerkeszthet bárki. Ezekből válogattunk Nektek egy pár kifejezést.

Tudtad? A szleng olyan csoportnyelv (szociolektus), mely kis létszámú, sok időt együtt töltő, azonos foglalkozású vagy érdeklődési körű csoportokban születik, és fontos társas szerepet tölt be ezekben a közösségekben: erősíti az összetartozás érzését, és elkülöníti az adott közösséget a többitől.

 

off   

Egyszerre jelenthet egy jelzést, hogy a témától eltérő hozzászólás, megjegyzés következik, jelentheti magát az eltérő, oda nem illő postot, hosszászólást is, illetve magát a cselekvést is.

workoholic    

A magyarba egy az egyben átvett angol szó, ejtsd: „vörkoholik”. A munka megszállottja, munkamániás, aki állandó késztetést érez , hogy dolgozzon, és akinél a munka mindig prioritást élvez az élet más fontos részeivel (például a családdal, a társas együttléttel, gyerekkel) szemben.

nyomul      

1. Erőteljes tempóban, határozottan halad (átvitt értelemben is).

2. nyomul valakire: párkapcsolat (szexuális kapcsolat) létesítésének céljával erős/erőszakos udvarlásba kezd valaki felé.

3. nyomul valamire: egy kitűzött cél megszerzése érdekében komoly erőfeszítéseket tesz

4. “nagyon nyomul” – nagyon igyekszik

csatolmány     

Valakinek a barátnője, csaja.

félrecsúszott hasizom       

Lányoknál a szűk csípőnadrágból a deréknál kibuggyanó háj

zsámbózik           

Cselekvés, eredete nem ismert.

Rendszerint csoportosan ülő, fekvő helyzetben pihenés, céltalanul henyélés, többnyire napon, szabadtéren. Velejárója a napszemüveg, a “laza” pozíció felvétele. Helyi kemények, sulis pubik egyik kedvenc tavaszi-nyári időtöltése.

bagóleső      

Száj, főleg akkor hívják így, ha sok a duma.

tanci   

Tanárnő.

Tudtad? Az 1997-ben indult Szlengkutatás című könyvsorozat a magyar szlengkutatás széles tematikájú fóruma, amelyben mind elméleti, mind gyakorlati feldolgozások helyet kapnak. Létrehozásának oka az volt, hogy megszüntesse az 1980-as években indult és az 1990-es években kiszélesedett modern magyar szlengkutatás továbbfejlődésének legfőbb akadályát jelentő biztos elvi-elméleti alapok hiányát, és átültesse az idegen nyelvek szlengkutatásának külföldön elért eredményeit a magyarországi gyakorlatba és elméletbe.