Érettségi: hány ponttól mehetek szóbelizni?

Rovat

Megosztás

A nagy megmérettetés első felén már túlestél, de vajon mehetsz tovább?

“Csak a kettes legyen meg!”

Legalább 12%-ot kell teljesítened az egyes tárgyakból az írásbeli vizsgán, hogy megnyíljon előtted az út a szóbelizés felé. Mivel vizsgarészenként, és nem feladatonként kell teljesíteni a megadott pontszámot, ezért például történelemből akkor is mehetsz szóbelizni, ha egy sornyi esszét sem írtál. Kivételt jelent az emelt szintű idegen nyelvi vizsga, ahol öt vizsgarészt értelmez a szabályzat – azaz 12%-os eredményt kell elérned a nyelvhelyesség, a hallott szöveg értése, az íráskészség és a beszédkészség (vagyis a szóbeli) vizsgarészen is.

Ahhoz, hogy az érettségid végeredménye is legalább kettes legyen, a második vizsgarészt, azaz a szóbelit úgy kell teljesítsd, hogy a két vizsgarészen elért eredmény együttesen legalább 25% legyen. Ez alól kivételt képez a matematika (hacsak nem emeltezel belőle), ahol szóbeli híján írásbelin kell összehoznod egy kettesre valót. Ez 25 pont, azaz 25%. Idegen nyelvek és informatika esetében pedig 15 pontra van szükség, hogy szóbelin is megmutathasd tudásodat.

A 12% viszont nem egyenlő a kettessel, ezért még ne lélegezz fel. Szóbelin kell megizzadnod az elégséges érdemjegyért, ami tantárgyanként eltérő pontokat jelent. Az idézőjel nem véletlenül került oda: azoknál a tárgyaknál, amelyeknél minimum 12% kell a szóbelizéshez, csupán hat pontot kell összegyűjteni az ötvenből a felelésnél. Ez pedig gyerekjáték, ugye?

“Én ennél jobbat akarok!”

Elégedetlen vagy a ketteseddel? Úgy tűnik számodra, hogy a javítást végző tanár nem követte a javítási útmutatót, vagy elszámolt valami? Az érettségi vizsgadolgozatát mindenkinek joga van megtekinteni az iskola képviselőjének jelenlétében. A megtekintésre egy munkanapot, azaz nyolc órát biztosítani kell. Ha észrevettél valami problémát a javításban, a megtekintést követő első munkanap végéig (16 óráig) adhatod be a fellebbezésedet! Ha ezt elmulasztod, még egy munkanapod van arra, hogy pótold észrevételed megtételét, de ehhez igazolás kérelmet kell kérned.

Csak a kettes legyen meg!
Izgulsz a szóbeli miatt?

(Fotó:dixieswanson.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta