Ezt nézed:  / Suli / Erre figyelj a következő hetekben! Érettségi és felvételi most

Erre figyelj a következő hetekben! Érettségi és felvételi most

A következő hetek több okból is nagyon fontosak a diákok életében. Indul az őszi érettségi és a keresztféléves felvételi időszak, a nyelvvizsga pedig elvileg könnyebb lesz. Ne maradj le semmiről!

érettségi

Őszi érettségi

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival vette kezdetét a múlt héten a 2016/2017-es tanév őszi érettségi időszaka. Az idei őszi érettségin közel 8 ezer diákra vizsgázik. Az írásbeli vizsgák október 14-étől október 27-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 10., vége november 14., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21-25.

Felvételi

Pénteken a keresztféléves felvételi időszaka is kezdetét vette. A 2017 februárjában induló felsőoktatási képzésekre, a jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni – közölte az Oktatási Hivatal. A felvételi eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó hivatalos tájékoztató a www.felvi.hu honlapon találjátok.

Az online felület a  november 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat előreláthatólag 2017. január 24-én hirdetik ki.

Könnyebb lesz a nyelvvizsga?

nyelvvizsga_0

Szinte minden nyelvvizsgaközpont változtatott a nyelvvizsgafeladatokon és az értékelésen. Eddig vizsgánként el kellett érni a 60 százalékos eredményt, ez is változott most. A 60 százalékos eredmény az általános követelmény a nyelvvizsgák között, nem ez változott, hanem a számítás módja. A jövőben modulonként legalább 40 százalékot kell teljesíteni. Az eredményes nyelvvizsgához a szóbeli és írásbeli átlagában kell 60 százalékot elérni.

Például, ha valakinek 57 százalékos eredménye lett íráskészségben, de a beszédkészséget mérő szóbelin 64 százalékot teljesít, akkor sikeres vizsgáról beszélhetünk. A változások valahol már életbe léptek, de a legtöbb nyelvvizsgaközpont 2016 novemberétől rendszeresíti a változásokat.

 Forrás:Eduline

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share