Erre számíts a felvételi után!

Rovat

Megosztás

A középiskolákban február 17-én tartják a központi írásbeli vizsgát, aminek az eredményét nem minden intézmény kéri, de van, ahol számít és még szóbeliztetnek is. Mindenképpen érdemes megírni a központit, ha még bizonytalan vagy abban, hogy melyik suliba szeretnél menni. A felvételi eredményéről február 24-én értesítik a diákokat.

Ne ess kétségbe!

Ha már most betegnek érzed magad a felvételi gondolatától és 17-én reggel ez az érzés a tetőfokára hág és testi tünetekben is megnyilvánul, nem kell kétségbe esned, mert orvosi igazolással január 22-én pótló felvételi lesz, amire a köztes időben még jobban felkészítheted magad lelkileg.

Mi történik, ha nem vettek fel sehová?

Rendkívüli felvételi eljárás során jelentkezhetsz olyan iskolákba, ahol a helyek kevesebb, mint 90%-a nem lett feltöltve. A rendkívüli felvételi időpontja május 4. és 14. között lesz és 15-én derül ki, hogy melyik suliba kerültél be.

Erre számíts a gimnáziumban

karl-lagerfeld-book-wall

Ha eddig kitűnő tanuló voltál, valószínűleg nem lesznek gondjaid a gimiben sem, de azért lehet, hogy több időt kell majd a délutáni tanulásra szánnod ahhoz, hogy ugyanolyan bizonyítvánnyal sétálj haza év végén. Gyakran előfordul, hogy egy gyengébb általánosból, ahol egészen könnyű volt jó jegyeket szerezni, büszkén lépi át a diák az erős gimnázium kapuját, majd egy-két 1-es után kétségbeesve omlik össze az addig lelkes nebuló. Ez általában azért van, mert mások a követelmények, több az elvárás a diákok felé és az addig befektetett energia úgy tűnik, már nem elég. Hirtelen lehet, hogy több a szabadidő, órák után és az új osztálytársak is izgalmasnak tűnnek, de sajnos a tanulásra is több időt kell szánni, mint azelőtt, így okosan kell megtervezni a mindennapokat. Adj magadnak teret és időt arra, hogy megszokd az új környezetet, hogy alkalmazkodni tudj az új elvárásokhoz és ne keserdj el, ha az elején nehezebben megy néhány tantárgy, vagy rosszabb jegyeket kapsz, mert idővel mindenki képes alkalmazkodni.

Erre számíts a szakközépben

medical-profession

Ha szakközépben kezded majd a tanévet, akkor annak örülhetsz, hogy amire az iskola a fókuszt helyezi, tehát a szaktárgyakból nagyon nagy tudásod lesz és gyakorlatot és szerzel, míg a többi tárgy csak érintőlegesen, 1-2 évig lesz része az órarendednek, ezért nem fogod az idődet olyanra pazarolni, amit később úgysem használnál. Így ha a későbbiekben ugyanazon a szakirányon maradsz, akkor biztos, hogy nyert ügyed van a gimnáziumban végzettekkel szemben. Tehát mindenképpen jól jársz, még akkor is, ha a szíved a gimi felé húzott. Arra azonban figyelj, hogy négy év múlva te is ugyanazt az érettségit írod, mint akármilyen más suliban tanuló diákok, ezért érdemes nem teljesen elhanyagolnod az érettségi tantárgyakat, még akkor sem, ha már előre látod magad a szakmád csúcsán.

 

Fotó: thinkopia, cku.lodz.edu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta