Ezt nézed:  / Suli / Érzelmi intelligencia a boldogság kulcsa?

Érzelmi intelligencia a boldogság kulcsa?

Tanulni kell, tanulni fontos, tanulni a Te érdeked. Mindenki azt sulykolja, hogy szívj magadba minél több tudást, szerezz jó jegyeket, Te mégis sokszor úgy érzed, hogy valami falsul működik és hiába erőlködsz, nem sikerül átszakítani a célszalagot. Ehhez nemcsak az IQ-dat, de az EQ-dat is mozgósítanod kell.

Egyre több neveléssel foglalkozó szakember fordul az EQ vagyis Emotonal Intelligence, vagyis a szociális és érzelmi intelligencia megismerése felé. Szerintük az értelmi intelligencia, az IQ önmagában még kevés ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az életben. A sikert ugye Te sem úgy képzeled el, hogy lesz egy jó munkád és sok pénzt fogsz keresni? A sikeres élet ennél komplexebb fogalom. A boldogság, a kiteljesedés is benne foglaltatik, ennek eléréséhez pedig az érzelmi intelligenciánkat is be kell vonni a tanulásba, már az iskolai évek elején.

Amerikában egyre nagyobb teret kap az oktatásnak ez a megközelítése. Kenneth W. Merrell és Barbara A. Gueldner A szociális és érzelmi tanulás az osztályban: a mentális egészség és tanulási készség fejlesztése című könyve is ezt a témát járja körül. Ez az oktatási módszer nem csupán elméletben létezik, hiszen a szerzők már kipróbált és a gyakorlatban is tesztelt eredményeket taglalnak könyvükben.

Az érzelmi és szociális intelligencia fejlesztése mentén történő oktatás szakít a teljesítmény alapú követelmény rendszerrel, tehát nem arra hegyezi ki az órákat, hogy kikérdezi a diákokat a tananyagról. Fontos szerep jut annak is, hogy a diákok megálljanak, időt hagyjanak magunknak és másoknak arra, hogy megvitassák mit éreznek, hogyan látják a dolgokat. Egymás és önmagunk megértése a lényeg. A tanórákon és az iskolában töltött napok során nem a tananyag ledarálása és kötelező számonkérése az egyedüli cél, hanem ezzel párhuzamosan az is, hogy a diákok hangot tudjanak adni az érzelmeiknek, minél több dologra reflektáljanak és megbeszéljék azokat.

És, hogy mi lesz ennek a haszna a jövőben? A gyerekekből jó eséllyel olyan felnőttek válnak, akik képesek másokkal hatékonyan kommunikálni, nem átsiklanak a dolgok felett, hanem megállnak, értelmeznek és megértenek, akik képesek megfogalmazni céljaikat, miközben másokkal is hatékonyan képesek kommunikálni, átélni helyzetüket, átérezni az érzelmeiket.

community school study studying

Szociális és érzelmi tanulás
Szeretsz suliba járni?

Képek: pulseprogram, lakehouserecoverycenter, giphy

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share