Ételek, amelyek a karácsonyi ünnephez tartoznak

Rovat

Megosztás

Számos hagyományos ételünk van nekünk magyaroknak, amiket már őseink is készítettek. Tájegységenként elkészítési módban eltérhetnek egymástól, de karácsony este minden háznál szívesen készítik és fogyasztják őket.

Halászlé

Forrás: balnabudapest.hu
Forrás: balnabudapest.hu

 

1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a “Halpaprikás halászosan” nevű étel elkészítési módját. Ennek az a lényege, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. Az igazi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), valamint az elkészítési mód, a bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a pirospaprika. Manapság előbb apróbb halakból, fejből, s más részeiből a halnak vöröshagyma és pirospaprika felhasználásával lassú tűzön egy alaplevet készítenek, amit átpasszíroznak, majd ebbe kerül bele a halszelet. Legismertebbek a Dunai, Tiszai és Balatoni halászlevek, amelyek elégé eltérnek egymástól. A bajai halászlevet például gyufatésztával kínálják .

Töltött káposzta

unnamed1

Szintén a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Megtalálható a román ételek között is de az erdélyi szászoknál is ez volt a régi céh-ünnepek fő fogása. A töltött káposzta, csak a 18. században török hatásra terjedt el a Balkánon és hazánkban. Első magyar leírása 1695-ben jelent meg. Számtalan változata van. Hozzávalói: darált sertéshús, rizs, só, paprika, fokhagyma, édes vagy savanyú káposzta – ez tájegységenként változó. A rizst a hússal és fűszerekkel összekeverjük, a káposztalevelekbe töltjük, majd megfőzzük. Helyenként kerül bele, vagy mellé valami füstölt dolog is. Szoktak vékony rántást is tenni bele a végén. Egyes vidékeken sűrített paradicsomlevet is tesznek a főzővízbe. Az ünnepi fogások elmaradhatatlan étele karácsonykor .

Mákos és diós bejgli

Bejgli-Kifztk-2010

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével vagy egyéb töltelékekkel  is készítik. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében Magyarországon. Készülhet omlós vagy egyszerű kelt tésztából is. Az alapanyagai: liszt, vaj, tojássárgája, élesztő, tej, mák, dió, mazsola, só, porcukor.  A tésztát elnyújtjuk, megtöltjük a mákos vagy diós töltelékkel, majd így feltekerjük és megsütjük.

Ételek, amelyek a karácsonyi ünnephez tartoznak
Melyik étel nélkül nincs szerinted karácsony?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta