Étkezési zavara van a barátomnak! Mit tehet, aki beteg és az, aki segíteni akar?

Rovat

Megosztás

Ahogy a média mindinkább hétköznapjaink részévé vált, úgy az étkezési zavarok is egyre gyakoribbak lettek. Már nemcsak a reklámokból és a videóklipekből mosolyognak ránk a tökéletesnek tűnő modellek; az Instagram és más közösségi felületek filterjei és a képszerkesztő programok néhány kattintással bárkiből szupermodellt faragnak!

A határ pedig gyakran elmosódik a látszat és a valóság közt és a fiatalok megpróbálnak a való életben is megfelelni az online világ ideáljának. Nem csoda, ha a tökéletesnek hitt alak érdekében gyakran a végletekig sanyargatják a testüket a tinik!

Mi az étkezési zavar?

Összefoglaló néven étkezési zavarnak nevezzük az összes olyan betegséget, amely valamilyen módon a táplálkozásunkban jelentkező problémákhoz köthető. A legismertebb az anorexia (kóros soványság) és a bulimia (falási rohamok, melyek után az ember hánytatja magát), de manapság az ortorexia (túl tiszta/maximálisan egészséges ételek fogyasztása), a drunkorexia (csak alkoholt iszik a beteg), a falási rohamok és az inerz anorexia (főleg a férfiak körében, a megszállott testépítési kényszerrel összefüggő étkezési gond) „népszerű”, hogy csak a legismertebb betegségeket említsük.

Mit tehet, aki beteg?

Ma már orvosilag bizonyított, hogy valamennyi ilyen jellegű zavar lelki, illetve pszichés eredetű, így nem csupán a test gyógyítása a feladat! Ha a barátod bármiféle étkezési zavarral küzd, több szinten is gyógyításra van szüksége! Mindenképpen tanácsos egy pszichológus segítségét kérni, aki feltárja a betegség lelki okát és segít abban, hogy páciens feldolgozza a zavart kiváltó traumát. Emellett komoly orvosi kivizsgálás is szükséges, mely alapján egy összetett kezelési tervet kap majd a beteg, amit napról napra és szóról szóra be kell tartania. A szakszerű segítségnyújtás mellett sok aprósággal is lehet segíteni a test és a lélek harmóniáját: egy új hobby, közös programok a családdal és a barátokkal, vagy akár egy utazás is jót tehet az étkezési zavarral küzdő egészségének.

És itt jössz te, mint barát a képbe!

Én hogyan segíthetek?

Az étkezési zavarban szenvedők, az esetek jelentős részében nem ismerik be a betegségüket. Ha szembesíteni próbálják őket a bajjal, általában értetlenül vagy tagadólag viselkednek. Mint minden testi- és lelki gond esetén, a támogató közeg az evési problémákkal küzdők esetében is nagyon fontos. Barátként, elsősorban maximális diszkréciódról és száz százalékos támogatásodról kell biztosítanod a beteget! Fel kell rá készülnöd, hogy a gyógyulása során lesznek hullámvölgyek. Lesz, hogy neked kell rávenned, hogy csinálja tovább a terápiát és lesz olyan is, mikor neked kell szemmel tartanod, hogy betartja-e az orvos által előírtakat.

A legfontosabb, hogy empatikus és türelmes legyél. Hidd el, neki sokkal nehezebb megküzdeni önmagával, de azzal, hogy minden helyzetben mellette állsz, már rengeteget segítettél neki!

Főkép: crowdink.com

K. Vivien

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta