Év Tanára-jelölt: Tarné Pásztor Nikoletta

Rovat

Megosztás

Tarné Pásztor Nikolettát diákjai jelölték az Év tanára díjra. Nikoletta magyar nyelvet és irodalmat tanít a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban.


Tarné Pásztor Nikoletta az osztályfőnököm a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban. Nagyon aranyos, kedves és megértő nem csak a tanulásban segít nekünk, hanem minden másban is. Odafigyel ránk és emellett nagyon jó tanár, nagyon örülnénk neki ha megnyerné ezt a pályázatot mert megérdemli.

-írta diákja a tanárnőről.

Mi motiválta, hogy a tanári pályát válassza? Mennyi ideje tanít?

Már kisiskolás korom óta tanár szerettem volna lenni. Sokszor játszottam iskolásat gyermekéveim alatt, amikor szépen sorba ültettem a  babáimat mint diákokat, és pedig a magam gyereknyelvén „tanítottam” őket. Életem során több olyan pedagógus keze alatt tanulhattam, akik még inkább megerősítették bennem az elhatározást a pedagógusi pálya irányába. 4 éve tanítok a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban. Előtte 7 évig a kereskedelemben dolgoztam, mivel nem volt lehetőségem tanárként elhelyezkedni. Életem egyik legjobb pillanata volt, amikor az iskola igazgatónője felhívott, hogy rám esett a választásuk.

Milyen módszereket tart a legmegfelelőbbnek és melyeket alkalmazza ezek közül az óráin?

Amit én igyekszem a tanóráimon megvalósítani, az az élménypedagógia. A tanulók amellett, hogy elsajátítják az ismereteket, élvezik is az tanórát. Ezt mai, aktuális párhuzamokkal valósítom meg. Valamint használom és használtatom a modern technika adta lehetőséget (pl. mobiltelefon), de persze határokat és szabályokat betartva és betartatva.

Mennyire tartja fontosnak a jó tanár-diák viszonyt?

Az egyik legfontosabb dolognak tartom. Viszont azt is el kellett fogadnom, ami talán a legnehezebb volt, hogy bármennyire is  „mini-felnőttekről” beszélünk, ők még gyerekek, így irányítani kell őket, amit sokszor nehezen viselnek.

A jövőben milyen változtatásokat szeretne véghez vinni?

Iskolánkban működik a magyar orientációs tagozat, ami a színjátszós tevékenységet foglalja magába. 3 éve én is felkészítő tanára vagyok. Célom, hogy a drámapedagógia szakot elvégezzem, hogy minél sikeresebben és célirányosabban tudjam a munkámat végezni.

Ön szerint egy tanárnak a tanításon túl milyen feladata van a diákokat érintően?

Az érzelmi nevelést tartom az egyik legfontosabb feladatnak. Legyenek érzékenyek a világ dolgai és egymás iránt.

Pedagógusként mit tekint a legnagyobb sikerének?

A legnagyobb sikert az jelentette számomra, amikor a vezetőség tanári pályám 3. évében rám bízta egy végzős osztály osztályfőnökségét.

Melyek a tanári pálya legnehezebb pillanatai?

Kezdetben a fegyelmezés volt. Mostanság ezzel már kevesebb a problémám. A diákok motiválása talán az egyik legnehezebb feladat, főként ha olyan témáról van szó, ami távol áll ezeknek a fiataloknak a világától

Hogyan reagálhat egy tanár a kínos helyzetre?

Mindenképpen humorral!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta