Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Ezeket találták ki az iskolák a hagyományos ballagás helyettesítésére

Ezeket találták ki az iskolák a hagyományos ballagás helyettesítésére

A végző osztályok diákjai minden évben, az érettségit megelőző héten búcsúztak iskolájuktól. A ballagás hagyománya a 19. században terjedt el, és ma már elengedhetetlen és jelképes részévé vált a a diákok felnőtté válásnak, egy új életszakasz megkezdésének.

Idén a hagyományos ballagás elmarad a koronavírus-járvány miatt, de szerencsére akadnak alternatív megoldások.

Az iskolák különbözőképpen próbálják elbúcsúztatni végzős diákjaikat. Van olyan hely, ahol virtuális ballagást szerveznek, máshol városi ünnepséggel készülnek, és olyan gimnázium is akad, ami kettős ballagást tesz lehetővé.

VIRTUÁLIS BALLAGÁS

A győri Révai Miklós Gimnáziumban az igazgató vonul végig a folyosókon a ballagó diákok, a rokonok és tanárok helyett. Mindössze egy videós követi.

A korábbi években én néztem a ballagást az igazgatói iroda elől, most a ballagók néznek engem. Rosszabb látvány szerintem, de most ez a helyzet– mondta Horváth Péter. Azt meséli, a végzős osztályok tantermeinél megáll, és mond már szót, az osztályfőnökök pedig a tanteremben búcsúznak el diákjaiktól.

 

Mindezt egy videón nézhetik végig a végzős diákok és hozzátartozóik, amit az elmúlt napokban forgattak le. Lesznek benne fotók a korábbi ballagásokról, az iskola épületéről, a mostani végzősökről pedig a szalagavatón készült felvételeket vágják be. Ezenkívül minden végzős osztály saját maga is készített egy rövid búcsúvideót, ami része lesz a műsornak.

KETTŐS BALLAGÁS

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban azt ígérik, szeptember elsején élőben is bepótolják a ballagást, de az érettségi előtt virtuálisan búcsúztatják el a diákokat.

Nem akarjuk megspórolni a személyes búcsút, de mégiscsak május 4-én elkezdenek érettségizni, és véget ért az iskola számukra – mondta Mészáros Csaba igazgató.

 

A videót csütörtökön dél és egy között nézhetik majd meg a diákok és a rokonok, akik így gyakorlatilag egy időben vesznek részt az eseményen, mint normál helyzetben. Az osztályfőnökök beszédei mellett videóval vagy képmontázzsal üzennek az alsóbb évfolyamok osztályai. Az igazgató azt meséli, az iskolában hagyomány, hogy az alsós osztályok valamilyen idézettel búcsúztatják a ballagókat. Ezt általában a táblára szokták felírni, most máshogy fog kinézni.

A végzős diákok pedig az elmúlt négy-öt év élményeiből állítanak össze kisfilmeket, amiket csokorszerűen, egymás után bevágnak a ballagási videóba. Lehet, hogy ez egy új hagyomány lesz?

VÁROSI ÜNNEPSÉG

Baján ballagási műsort készít az önkormányzat, amit a helyi televízióban, a Facebookon és a YouTube-on is bárki megnézhet csütörtök délután. Az igazgatók és a diákok mellett Nyirati Klára polgármester is mond egy rövid beszédet. Az ő ötlete volt, hogy közös ünnepséget tartsanak, mint mondja, az igazgatók is örültek, hogy az önkormányzat leveszi ezt a terhet a vállukról.

Ez egy nagy városi ünnepség lesz, csak online formában – fogalmazott a polgármester. Pár kulisszatitkot is elárult a forgatásról.

 

Múlt héten feldíszítettek a városháza kertjében egy párakaput, és azelőtt mondta el a beszédet. A városháza erkélyéről pedig napok óta egy hatalmas molinó lóg, a város ezzel üdvözli a végzősöket. Ezenkívül a városháza kapuját is feldíszítették a felvételhez, hogy meglegyen az ünnepi hangulat. Plakátokon, újsághirdetésekben reklámozzák a ballagási műsort, amit bárki megnézhet.

Forrás: Index

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share