Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Ezt látják a színvakok

Ezt látják a színvakok

A színvakság nagyjából tizenkettőből egy férfit és százból egy nőt érint a világon. A legtöbb esetben genetikai okai vannak, de előfordulhat a diabétesz vagy például a sclerosis multiplex mellékhatásaként is.

Gondolkodtál már azon, hogyan is néz ki a világ a színvakok számára?

A fenti képen azt kéne látni, ahogyan a színes ceruzák kifakulnak. Amennyiben ez fel sem tűnt, akkor érdemes felkeresned a szemészt, mert könnyen előfordulhat, hogy neked is nehézséget okoz a színek felismerése. Ami egyébként nem lenne túlságosan meglepő, hiszen rengetegen nem tudnak állapotukról. Egy felmérés szerint az iskoláskorú színvakok 40%-ának fogalma sincs arról, hogy bármi probléma lenne a látásával- írja a globoport.hu. 

Ha még kísérleteznél a dologgal, akkor érdemes felkeresned ezt az oldalt, itt ugyanis bármilyen képet feltölthetsz, majd kiválaszthatod, hogy pontosan mit is akarsz szimulálni vele. A problémás színérzékelésnek három fajtája van: a protanópia, a deuteranópia és a tritanópia. Ebben a sorrendben egyre komolyabbak a tünetek, az elsőnél a piros árnyalataival vannak főként gondok, a másodiknál a piros mellett a zöldével is, az utolsónál pedig alig látni különbséget a színek között.

Ezt látják a színvakok
Neked van színvak ismerősöd?

Foto: http://horizontmagazin.hu/

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share