Ezt nézed:  / Suli / Facebook-függőség

Facebook-függőség

Elsőnek talán furcsának tűnik a kifejezés. Pedig van ilyen. Sőt! Nem is kevés ember érintett ebben. Ugyanúgy, mint számtalan más dolog, a Facebook is képes függőséget kialakítani.

Már több, mint egy milliárd ember használja a Facebookot. Ez a kapcsolatteremtés elsődleges eszköze ismerősökkel/rokonokkal/családtagokkal. Már nem kell hosszú napokat, vagy heteket várni, míg választ kapunk valakitől vagy egyáltalán eljut hozzá a levelünk. Ez másodperceken belül végbe mehet.

A függőség kialakulásának legnagyobb százaléka a FoMO-szindrómával áll kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy az illető fél attól, hogy lemarad valamiről. Ez lehet egy komolyabb esemény, vagy bármi egyéb. Nem konkrét félelemről beszélünk persze, inkább csak egy folyamatos kényszer, ami által folyamatos késztetést lehet érezni, hogy folyamatosan figyelnünk kell az eseményeket.

Történések pedig mindig vannak, így nem csoda, hogy percről percre újabb dolgok jelennek meg az üzenőfalon. A Facebookot a függőséggel már évek óta kapcsolatba állították. Maguk a függők sem ismerik be, hogy kényszeresen rajta lógnak. A tünetek leginkább abból állapíthatóak meg, hogy gyakori időközönként kényszerből előveszik a telefont és gyorsan átnézik az üzenőfalat újabb dolgok iránt. Jellemzően több mentális problémával is küzdenek, úgy mint a depresszió, vagy a szorongás. Egyre több időt lógnak az oldalon, az ingerküszöb pedig egyre magasabbra kerül, vagyis a kívánt megnyugváshoz egyre alaposabbnak kell lennie.

Egy közeli ismerősöm, Zsombor (14) szintén elég sok időt tölt a facebookon. Naponta 5 órákat is képes rajta lógni. Többször rákérdeztem már, de szerinte ez normális, hiszen mindenki használja. Nem telne el úgy fél óra, hogy ne írna valakinek vagy ne görgetné végig az üzenőfalat. A szülei persze ezt rossz szemmel nézik, nem szólnak érte különösebben, mert megszokták. Ilyenkor egy elég komoly probléma adódik, ugyanis ha a szülők nem tesznek ez ellen semmit, akkor ki fog? Én azt látom, hogy lassanként Zsombor kezd elszakadni a való világtól, és inkább a facebookon keresztül éli a mindennapjait, ez határozza meg az életét.

A határvonal persze sose egyértelmű. Mitől számít valaki függőnek? Egy dolog azonban biztos. Ha a Facebook használat a személyes élet rovására megy, akkor már komoly a gond. A gyors kapcsolattartásnak is megvannak a maga hátrányai. Jelen esetben az, hogy valaki képtelen elszakadni. Megfelelő mértéktartással persze könnyen orvosolható, de a függőség pont arról szól, hogy esze ágában sincs korlátoznia magát, mert ez jó neki.

Facebook-függőség
Naponta hány órát töltesz a Facebokkon?