A fehér fogak titka – Íme a legjobb fogfehérítési módszerek!

Rovat

Megosztás

A szépségápolásban vannak olyan területek, amelyek szubjektív megítélés alá esnek, tehát van, akinek a rövid haj tetszik, s van, akinek a hosszú. A fogak színe nem ilyen kérdés: mindenki a fehéret kultiválja, sőt, manapság külön trend a fogfehérítés!

1. Fogkrém és zselé

Ha nem túl sárga a fogad és türelmes ember vagy, akkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy otthon fehérítgeted drogériában vagy patikában vehető fogrémekkel a fogaid. Ez nem fog egyből látványos eredményt mutatni, de legalább olcsó és fájdalommentes.

94697-az-a-mosoly...

2. Házi praktikák

Só, citromlé, babérlevél, almaecet… ezekkel az egyszerű élelmiszerekkel is lehet pár árnyalatot fehéríteni, abszolút előnye, hogy rendkívül olcsó és nem igényel sok időt.

Lássunk neki!

Fogfehérítés házilag szódabikarbónával

A szódabikarbóna más néven NaHCO3 egy lúgos, általában por kiszerelésben kapható, meleg vízben könnyen oldódó anyag. A szódabikarbónát patikában, de szinte bármelyik hagyományos boltban, közértben beszerezhetjük. A szódabikarbóna sokak által használt természetes fogfehérítő, mely a lúgos hatásának és a dörzsölésnek köszönhetően a fogzománcba hatolva eltávolítja a szabad gyököket majd a fogakon megtapadt foltok, kávé, tea, dohányzás okozta elszíneződések eltűnnek. Másik előnye a szódabikarbónának a fogkő eltávolító hatása, továbbá segít megelőzni a fogszuvasodást és felfrissíti a leheletet.

Használata a következő:

 • Néhány kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze fogkrémmel majd alaposan, 2-3 percen keresztül mossunk vele fogat.
 • Figyeljük rá, hogy minden fogat alaposan sikáljunk át. A fogkefét nem kell nagyon erősen a fognak nyomni, de határozott, körkörös mozdulatokat végezzünk.
 • A fogmosás után néhány percig hagyjuk a fogainkon a szódabikarbónával kevert fogkrémet. Fontos, hogy a keveréket lehetőség szerint ne nyeljük le.
 • Ha a fogmosás közben, vagy a fogmosás végeztével kissé égető, bizsergő érzést tapasztalunk, nem kell aggódni, ez normális, azt jelenti, hogy a fogfehérítés éppen folyamatban van, a szódabikarbóna dolgozik.
 • A fogmosás és néhány perc letelte után alaposan öblítsünk, akár többször is, hogy rendesen lemossuk az esetlegesen fogunkon maradt szódabikarbóna és fogkrém keverékét.
 • Ha készen vagyunk, akár még egyszer, sima fogkrémmel átmoshatjuk fogainkat.

Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbónás, természetes fogfehérítést csak hetente egyszer végezzünk, hogy fogaink zománcának épségét ne veszélyeztessük. Megjegyeznénk azonban, hogy a szódabikarbónás fogmosással igazából nem fogfehérítést végzünk, csupán lemossuk az évek alatt felgyülemlett elszíneződéseket, lerakódásokat. Ebből következik azonban, hogy az eredmény mindenkinél eltérő lehet, a fogak fehérségének mértéke genetikától függ, vannak, akiknek kicsit sárgásabb, sötétebb színű, vannak, akik viszont az átlagnál fehérebb, világosabb fogakkal rendelkeznek. A szódabikarbónás fogfehérítés házilagos használatának túlzott alkalmazása tehát nem eredményez fehérebb fogakat, csupán fogaink zománcának épségét veszélyezteti.

images

Fogfehérítés házilag sóval

A fogfehérítéses módszerek közül, talán ez a legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. A só halványítja a fogak sárgaságát, emellett pedig baktériumölő hatásai is kimagasló. A szódabikarbónához hasonlóan a fogkövek kialakulásának megelőzésében illetve a már kialakult fogkövek enyhítésében is segíthet.

Használata a szódabikarbónáéval majdnem teljesen megegyek, azaz:

 • Némi sót keverjünk össze fogkrémmel, esetleg drogériákban is kapható fogporral, majd alaposan mossunk fogat.
 • A fogmosás 2-3 percig tartson, figyeljünk, hogy minden fogat alaposan mossunk át.
 • A fogmosás befejeztével néhány percig rajtahagyhatjuk a keveréket, majd bő vízzel, többször öblögessünk, hogy a sót megfelelően lemossuk fogainkról.
 • Ha a fogmosás közben, után némi csípő, maró hatást érzünk, az a só miatt van, különösebb aggodalomra nincs ok, néhány percen belül elmúlik.

A sóval való fogfehérítés házilag, kevésbé hatékony, mint a szódabikarbónás megoldás, ettől függetlenül természetesen alkalmazhatjuk ezt is. A fogkrémes-sós fogmosást heti egynél többször ne alkalmazzuk fogaink védelmében.

Fogfehérítés házilag almaecettel

Az ecettel, almaecettel történő fogfehérítés otthon is biztonságosan alkalmazható. Az előbb említett két módszerrel szemben, nem fogkefével, fogkrém kíséretében kell felvinni a természetes fogfehérítőt, hanem öblögetni kell vele. Az almaecetes öblögetés jó kiegészítője lehet a sóval-szódabikarbónával való fogfehérítésnek.

Az almaecetes fogfehérítést a következőképpen végezzük:

 • 1-2 deciliter almaecetet keverjünk össze ugyan ennyi, nem túl meleg, langyos vízzel.
 • Az almaecetes öblögetést fogmosás után alkalmazzuk.
 • A kapott folyadékkal öblögessünk, próbáljuk a 10-15mp-ig folyamatosan a szánkban tartani, zubogtatni, majd köpjük ki. Ezt ismételjük meg 5-6 alkalommal.
 • Az öblögetés után, várjunk 10-15 percet, majd tiszta vízzel öblítsünk, mossuk át fogainkat.

Az almaecetnek az almasav miatt fogfehérítő hatása van. Az almaecetes öblögetést akár minden este alkalmazhatjuk, ám azt javasoljuk, hogy heti 3 alkalomnál többször ne végezzük, fogaink épségének érdekében.

Cider vinegar

Fogfehérítés házilag citrommal

A citromos fogfehérítés házilag hasonló, mint az almaecetes megoldás. Sokan aggódhatnak a citrom erőteljes, savanyú íze miatt. Ennek érdekében, illetve, hogy csökkentsük maró hatását, a citromlevet mindig hígítva használjuk.

A citromos fogfehérítés a következőképpen történik:

 • 1-2 deciliter langyos vízbe csavarjunk bele egy egész citrom levét.
 • A citromos vízzel öblögessünk, próbáljuk 10-15mp-ig zubogtatva a szánkban tartani. Ezt ismételjük meg többször is.
 • Ha végeztünk, még negyed órán át ne öblögessünk, hagyjuk, hogy a citromsav dolgozzon.
 • Ha letelt az idő, bő vízzel, többször öblögessünk, mossuk le a citromot fogainkról.
 • A citromos öblögetést 3-4 napnál tovább ne alkalmazzuk, mert roncsolhatja a fogzománcot        /forrás:http://www.fogorvosbudapestdental.hu/fogfeherites-hazilag/

 

tumblr_m3yx43awVL1qi0k3go1_500

3. Otthoni lézeres fehérítés és orvosi fogfehérítés

Mindkét módszert annak ajánljuk, aki tud is rá költeni, hiszen ezeket is meg lehet úszni olcsóbban, csak nem biztos, hogy érdemes. Ugyanis ezek az eljárások nagyon hatásosak és tartósak, ha profin kivitelezik.

Otthoni fogfehérítés 
A fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és néhány napig naponta fél órán keresztül a fogsorra helyezve kell viselni. Előtte a fogakat alaposan meg kell tisztítani, és a fogínynek egészséges állapotban kell lennie. Ha a fogakban a kezdeti fogszínnek megfelelő színű tömések vannak, azokat az eljárással nem fehérítik ki. Szükség esetén a fehérítést követően ki lehet őket cserélni, főleg a frontfogakban. A fehérítő anyag nem kerülhet kapcsolatba a fogínnyel, mert káros hatással lehet rá. Ezért a fogorvosi felügyelet elengedhetetlen. A kezelés után, feltétlenül szükséges a fogzománc megerősítését szolgáló fluoridos kezelés elvégzése.
Gyorsfehérítés 
A gyorsfehérítés a fogorvos rendelőjében történik. Az orvos egy speciális koncentrált fehérítő gélt alkalmaz, ami fény és hő hatására aktiválódik, ennek elérése érdekében, általában lézerrel világítja meg a fogakat. A fehérítés folyamata ezzel a módszerrel 2 órán át tart és néha kicsit fájdalmas is lehet.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta