Félénk, befelé forduló, mindkettő vagy egyik sem?

Rovat

Megosztás

Félénknek tartod magad? Mi a helyzet az introvertált jelzővel? A kettő nem ugyanaz, de gyakran összetévesztik. Tudd meg te melyik vagy valójában!

A híres emberek között is vannak szép számmal olyanok, akik nem tartoznak a társaság középpontjába. Bill Gates például csendes könyvrajongó hírében áll, Barbara Streisand pedig a harsány látszattal ellentétben egy félénk, visszahúzódó személyiség.

A félénk emberek a negatív megítéléstől tartanak, míg az extrovertált személyiségek előnyben részesítik a nyugodt, csendes, elmélkedésre alkalmas körülményeket.

Létezik egyfajta személyiség térkép, amelyet pszichológusok állítottak össze. Ez a térkép négyféle személyiséget különböztet meg: nyugodt introvertált, ideges introvertált, nyugodt extrovertált és ideges extrovertált típus. Félénkség és introvertáltság tehát nem ugyanaz, mégis időről-időre összemossák  a két fogalmat a médiában is, összezavarva ezzel a képet.

Egy tárgyaláson például lehet, hogy egyik típusú ember sem fog felszólalni, de míg a félénk azért nem teszi, mert nem szereti, ha mindenki őt bámulja beszéd közben, addig az introvertált egyszerűen csak nem vágyik arra, hogy a középpontban legyen, nem motiválja az ilyesmi. A közvélemény szemében a kettő szinte ugyanaz. Ráadásul kutatások kimutatták, hogy a gyorsan, hangosan, energikusan beszélő embereket sokkal hozzáértőbbnek gondoljuk, szimpatikusabbak és megnyerőbbek, mint azok, akik lassan, megfontoltan beszélnek.

Természetesen léteznek átfedések: egy introvertált személyiség is lehet félénk és fordítva. Mindenesetre biztosan mindenki csöppent már olyan szituációba, hogy az emberek másmilyennek ítélték, mint amilyen valójában. Ez eléggé frusztráló és bosszantó tud lenni.

Ugyanakkor mindkét típusban közös, hogy olyan nézőpontból képesek szemlélni az eseményeket, ahonnan egyértelművé válik mennyire túl van értékelve az extrovertált személyiségek uralma és valójában a jó, bölcs és igaz dolgok iránti nyitottság sokkal többet ér.

weird new girl zooey deschanel

Képek: lifehack, tumblr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta