Félmilliós nézettség a miskolci suli feldolgozásán

Rovat

Megosztás

2019. január 21. /hétfő/ 17:31

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium készítette és töltötte fel a YouTube-ra azt a We Are The World-feldolgozást, amely hat nap után, éppen cikkünk keletkezése pillanatában elérte a félmilliós megtekintést. Interjút készítettünk a klip rendezőjével, Kiss Zoltánnal, hogy többet tudjunk meg az alkotás körülményeiről, az ötletről.

https://www.youtube.com/watch?v=mALG0gnN2v4

 

A következőket válaszolta nekünk:

“A klip elkészítésének ötlete három ötletfoszlányból állt össze; az egyik a kolléganőm volt, aki felvetette, mi lenne, ha az egyik gyereknapon a tanárok elénekelnek a gyerekeknek.

Aztán a lányom, aki egyébként énekel a klipben (ő a lilakalapos lány), mondta néhány hónap múlva, hogy ezt mindenképpen el kellene énekelnünk. Másnap osztálykiránduláson az egyik tanítványom megint csak erről a képről áradozott. Ekkor vált számomra bizonyossá, hogy ezt én valamilyen formában megcsinálom.

Ezt másnak közöltem igazgató úrral, akinek nagyon tetszett az ötlet. Ekkor már tudtam, hogy ez nem fog megállni az egyszeri közös éneklésnél, hanem akarok belőle egy klipet is készíteni. Nyilván ehhez profi operatőr és pénz kell, ehhez meg kellett nyerni a tantestületet.

Ott is szabad utat kaptam, így elkezdhetem a szervezést. Gyakorlatilag egy nap alatt gyűlt össze az az énekes gárda, aki a klipen látható. Profi munkát akartunk, ezért megszólítottuk az egyik szülőt, akinek segítségével aztán elkészítettük a stúdió felvételt.

A szereplők válogatásánál mindenképpen arra törekedtem, hogy az iskola minden évfolyama és a tanári kar is képviseltesse magát.

A klip története is gyorsan állt össze az ágyamban. Mindenképpen szerettem volna, ha az első sort egy kisfiú énekli, és amikor Nagy Iván tanár úr, az énektanár megmutatta nekem Leányvári Áront, abban a pillanatban tudtam, hogy övé az első sor, ő lesz a klip főszereplője. A történet is ekkor állt össze az agyamban. Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy a filmes csoport, akit találtam hihetetlen lelkesedéssel állt ehhez a projekthez. Az ő maximalizmus suk és a hangmérnök apuka rengeteg munkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez ilyen siker tudott lenni.”

 

A We Are The World kétszer szólalt már fel világsztárokkal: az 1985-ben készült dalhoz a klip az afrikai, főként az etióp éhezés és szegénység ellen szólalt fel, a 2010-ben felvett videó pedig a Haiti szigetén történt földrengés áldozatainak gyűjtött.  Megkérdeztük azt is, hogy az iskola tanulóinak/tanárainak mi az üzenete/célja a dallal és a videóval. A következő választ kaptuk a rendezőtől:

“Én ezzel a klippel Élményt akartam adni az embereknek. Sok üzenete lehet: szeretet, egymásra odafigyelés, csapatépítés, generációs összefogás, nem vagyunk egyedül a világon, legyenek álmaink, azok megvalósíthatók, nem feltétlenül onnan kapjuk a segítséget, ahonnan várnánk… De nem az én feladatom megfejteni ezt a 8 perces alkotást. Remélem, mindenkinek mást jelent, de pozitív üzenetet kap tőlünk…”

 

Végül kíváncsiak voltuk, hogy a diákok hogyan élik meg a gyorsan jött népszerűséget. Háttérsztori, hogy amikor a kérdést feltettük az iskolának írva, akkor 125 ezernél járt a megtekintések száma.

“A szereplő gyerekek nagyon boldogok, bár nehezen tudják feldolgozni ezt a hihetetlen érdeklődést. De még csak négy nap telt el a klip bemutatása óta… Az, hogy eddig 440 000-en nézték meg (a választ tegnap délelőtt kaptuk – a szerk.), nagy boldogsággal tölt el bennünket. Talán az embereknek van még igénye a szépre, jóra a pozitív gondolatokra…”

– válaszolta a Kiss Zoltán, a klip rendezője.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta