Féltékenység – ha téged is üldöz a zöld szemű szörnyeteg 1. rész

Rovat

Megosztás

Gyakran hallhatjuk, hogy a bizalom a jó kapcsolatok alapja. Ez persze így is van, de mi van akkor, ha bizalmunk valamiért megrendül a másikban, és helyét átveszi a gyanakvás és a féltékenység? Mit tehetünk ellene, hogyan birkózhatunk meg a “zöld szemű szörnyeteggel”?

A féltékenység az egyik legösszetettebb emberi érzelem, és bár többnyire leginkább csak szabadulni szeretnénk tőle, valójában természetes, sőt sokszor kifejezetten hasznos, ha megjelenik.

Például, ha azt érezzük, hogy a párunk már nem törődik velünk annyit, mint régebben, lemondja a közös programokat, és szívesebben tölti az idejét külön, esetleg titokzatos hívásokat, sms-eket kap, netán megváltoztatja a facebook jelszavát, amit korábban ismertünk… Ezek okot adhatnak a féltékenységre, és amennyiben valóban megcsalás áll a háttérben, a féltékenységünk megóv minket a további sérülésektől, és hozzájárul, hogy eldöntsük, megbocsássunk-e, vagy még időben kilépjünk a kapcsolatból.

Persze egy csomó minden más is állhat a háttérben, és kiderülhet, hogy tévedtünk: valójában csak fáradt, sok dolga van, ezért nem ér rá annyit, esetleg egy meglepetés bulit szervez a szülinapunkra, és ezért a nagy titkolózás… Tehát a probléma ott kezdődik, ha már nem tudjuk kontrollálni a féltékenységünket, hiába győződünk meg a másik ártatlanságáról, hiába bizonygatja ő is, és a környezetünk is, hogy semmi okunk a bizalmatlanságra, csak nem tudunk szabadulni a „zöld szemű szörnyetegtől”.

Bár a féltékenységgel kapcsolatban sokszor azt érezzük, hogy egyszer csak megjelenik, minden különösebb előjel nélkül, váratlanul, és irányíthatatlanul, vannak azért olyan stratégiák, amik segíthetnek ezt kordában tartani.

Először is fontos, hogy beismerd, féltékeny vagy. Közhely, de mindenféle változáshoz az első lépés, hogy felvállaljuk – legalább önmagunk előtt – a problémát.

Ezután gondold át, hányadán is állsz te a féltékenységgel: éreztél már hasonlóan korábban, és ha igen, később bebizonyosodott a gyanúd, vagy sem? Fontos tudnod, hogy vannak helyzetek, amikor bízhatsz a megérzéseidben, míg máskor jó, ha tudatosítod magadban, hogy ezt már érezted korábban és akkor is kiderült, hogy semmi alapja a dolognak… tehát tanulj a hibáidból!

Ha pedig már tudod, hogy a féltékenység az, ami megkeseríti a kapcsolatodat, érdemes elgondolkozni azon, hogy mi lehet ennek a kiindulópontja. Kérdezd meg magadtól, hogy min alapszik a féltékenységed: te magad tapasztaltál (láttál, hallottál) valamit, ami erre adhat okot, vagy valaki mástól hallottál olyasmit, ami megingathatja a bizalmadat, esetleg csak egy rossz érzés van benned, amit nem tudsz megmagyarázni?

A cikk folytatásából megtudhatod, melyik esetben mit érdemes átgondolnod és mit tehetsz a féltékenység ellen!

(kép forrása: http://www.baseformula.com/)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta