Finom-e a rántott juharlevél?

Rovat

Megosztás

Ahogy minden évszak, az ősz is nagyon fontos Japánban. Ilyenkor még épp jó az idő ahhoz, hogy az emberek kimozduljanak és csodálják az őszi falevelek látványát.

Ilyenkor ősszel az éttermek is egyre több olyan ételt kezdenek el kínálni, aminek köze van a természethez. Idén a sok gomba mellett a rántott juharlevelet is nagy sláger. De mire jó?

Japánban rajonganak a gombákért, pont úgy, ahogy mindenért, ami rántott. A Minootaki vízesés Oszakában az ország egyik legszebbje, és főleg december elején festői, amikor a fák színe megváltozik. A hely évszázadok óta népszerű ősszel, sokak szerint a test és lélek különös módon feltöltődik itt.

tm-2

Több mint 1300 évvel ezelőtt egy zarándokot annyira magával ragadott a környezet, hogy a helyi juharfák leveleit megfőzte repceolajban, és más utazóknak kínálta azt. Az ilyen olajban sült ételeket nevezik Japánban tempurának.

A tempurázott juharleveleket aztán sokáig nem is lehetett kapni, majd 1910-ben, mikor megnyílt egy vasútállomás Minootaki közelében, a turistáknak kínálták. A szakácsok gondosan kiválogatott leveket használnak a sütéshez, mindegyiknél fontos a tökéletes forma. Ezt megmossák, majd közel egy éven keresztül sós vízben áztatják, mielőtt megsütik cukorral és szezámmal.

tm-3 tm-5

Hogy milyen az íze? Sokan szerint enyhén édes, kellemesen ropogós keksz íze van. Ma már olyan népszerű, hogy akár az interneten is lehet belőle rendelni. A készítők és fogyasztók szerint azért egészséges, mert fogyasztva az ember teste közelebb kerül a természethez. A juharlevek nem csak gyönyörűek, de a természet erejét is magukban hordozzák. Ráadásul a sok-sok lehulló száraz levél nem vész kárba.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta