Ezt nézed:  / Gasztro / Formabontó pékmesterek

Formabontó pékmesterek

A bio ételek az utóbbi időkben rendesen befoglalták maguknak a polcokat az üzletekben.  Legyen szó élelmiszerről, vagy italról, az egészséges táplálkozás egyre nagyobb divat hazánkban is. Mindez alól úgy tűnik, a kenyér sem lehet kivétel.

A bio kenyér évszázados hagyományokat felélesztve került a piacra. Persze azért nincs egyszerű dolga ennek a terméknek sem. Hazánkban még mindig jóval preferáltabb a fehérkenyér, hiszen annak kedvező árával nehéz felvenni a versenyt. A fogyasztók 80%-ka választja ezt a portékát, és a vásárlói igények kielégítése miatt a szakma is 90-95%-ban fehér kenyeret állít elő.

Azonban a formabontók felvették a versenyt ezzel. Megjelentek a magvas, és az élesztő nélküli vagy teljes kiőrlésű kenyerek is. Na de mitől is mások? Egyrészt a vegyszermentes gazdálkodás (biogabona), másrészt pedig az ásványi anyagok gazdagsága miatt. Némelyiket még az allergiások is elfogyaszthatják. Azok a pékségek pedig, amelyek kifejezetten ügyelnek a minőségre, megtisztítják a vizet és cukor helyett nádcukorral, mézzel, esetleg gyümölcskivonatokkal édesítik a kenyeret. Egyes helyeken még a napraforgó olaját is maguk állítják elő, de ezt akár a pálmavaj is helyettesítheti. A valódi 60- és 100%-os kenyerek, akár hetekig is elállhatnak.

Nem titok, hogy a biokenyerek, körülményesebb előkészítésük miatt drágábbak de, ha az ember saját egészségét helyezi előtérbe pénztárcája helyett, máris jóval kifizetődőbb.

 

Biokenyér
Te melyik kenyeret fogyasztanád legszívesebben?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share