Furcsa testrészek, amikről nem tudtad, mire valók

Rovat

Megosztás

Az emberi test az egyik legösszetettebb és legizgalmasabb dolog, ami létezik a világon. Ebben a jól  megformált szerkezetben minden egyes kis testrésznek megvan a maga fontos funkciója. Az olyan közismert testrészek, mint a szem, a kéz, a nyak vagy a mellkas feladata teljesen adott, na de miért kell szenvednünk a testünket borító szőrtől és mi az értelme annak, hogy a srácoknak is van mellbimbója?

 

Mindennek az oka természetesen az evolúcióban keresendő, de a dolgokat nem lehet Darwin bölcselkedésével elintézni, hiszen a dolog ennél jóval összetettebb!

Mutatjuk is, mennyire!

Bölcsességfog

Legtöbbünket a hideg rázza attól, ha a bölcsességfogaira gondol. Valakit azért riaszt meg a négy őrlőfog tudata, mert azok eltávolításának kellemetlen emléke még most is a szeme előtt lebeg, másokat pedig éppen azért tölt el félelemmel, mert tudja, hogy egyszer bizony rá is vár majd egy durva beavatkozás miattuk. Mindez nem meglepő, ugyanis statisztikák szerint a lakosságnak mindössze 5%-a tartozik azon szerencsések közé, akiknek semmi bajt nem okoznak ezek a fogak. Mindezek alapján ha eddig nem haragudtál volna eléggé a bölcsességfogakra, elárulom, hogy ezek a rágóeszközök csak az őseinknek kellettek, a keményebb étkek megrágása végett, ma már totál funkcióvesztettek.

Fotó: Naena Dental Clinic

Szőrzet

Főleg a csajoknak – de manapság egyre több fiúnak is – csak egy felesleges nyűgnek tűnik a testszőrzet. Szenvedünk a gyantával, az epilátorral meg a borotvával miközben szitkozódunk, hogy minek ez a sok szőr ránk! Nos, annak idején, az őskorban az emberi testet beborító szőr a hőháztartásért volt felelős, vagyis azért, hogy az ősember ne fagyjon meg! Noha a mai napig vannak hasznos szőrszálak, például a szemöldök, amely a verejtéktől óvja a szemet vagy a férfi arcszőrzet, amely szerepet játszik a szexuális kiválasztásban, a legtöbb testszőrzet valójában már elvesztette a funkcióját, és a 21. század emberének már tényleg csak kellemetlenséget okoz.

Fotó: self.com

Nyelvcsap

Ez tuti az a szerv, amire mindig mindenki megpróbál rájönni, hogy pontosan mire is való. Noha a nyelvcsap, azaz az uvula nem sok vizet zavar a szánkban, hiszed vagy sem, mégis irtó fontos funkciója van! A nyelvcsap a beszéd vagy nyelés során ugyanis felfelé és hátra húzódik, így meggátolva, hogy az étel, a folyadék vagy a nyál bejusson az orrüregbe. Mindemellett a nyelvcsap segít a hangképzésben, valamint az orrváladékot is rávezeti a nyelvgyökre, hogy az azt megtisztítsa. Mindezeket figyelembe véve abszolút kijelenthetjük, hogy az uvula az egyik legfontosabb testrészünk!

Fotó: youtube.com

Férfi mellbimbó

Az nyilván egyértelmű, hogy a nőknek miért van szükségük a mellbimbóra, de a férfiaknak minek? A kérdés jogos és be kell vallani, a pasik mellbimbójának konkrétan nulla funkciója van. A férfi mellbimbó kifejlődése mégis érthető: ugyanis az igaz, hogy már a fogantatás pillanatában eldől a baba neme, viszont a méhbeli fejlődés első 8 hetében minden embrió nemi szervei látszólag azonosak. Az ivarmirigy is eleinte nemileg semleges, és csak a genetikai meghatározottság (az Y kromoszóma) függvényében változik hereszövetté, amely tesztoszteron férfihormont kezd termelni, és ezzel befolyásolja a magzat további fejlődését. Addigra viszont a mellbimbókezdemények már kialakultak.

Fotó: Muscle Monsters

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta