Gyönyörű időben, jó hangulatban rendezték meg a 2023 évi téli MondoCon-t, lessétek meg a szuper jelmezeket!

Rovat

Megosztás

A jó hangulatú eseményen az egyik szervezővel, a Nagyszínpad műsorvezetőjével, Németh Dáviddal beszélgettünk.

Hányadik MondoCon a mostani?

Hú, hát én 2016 óta vagyok itt, ez a nagyon sokadik MondoConom, de különben 2009 óta rendezik meg Budapesten. Először még nem a Hungexpo területén, de hosszú évek óta most már itt van. Az elmúlt években a járvány miatt a téli események elmaradtak, ez most visszatért, de mint korábban is ez csak egy napos. Ha évi négy alkalommal számolunk – bár nem tudom eleinte egy évadban hány volt – már közel járhatunk az 50.-hez.

Az idő szép és rengetegen jöttek, gondolom elégedettek vagytok?

Hála istennek nagy az érdeklődés és mi is igyekeztünk ebbe az egy napba is a legtöbb olyan programot besűríteni, amit tudjuk, hogy szeretnek az emberek. Természetesen most is itt vannak a kiállítások, vásárok, a különböző gamer színpadok, a társasjátékok, az asztali szerepjáték, tehát rengeteg olyan minden, ami állandóan itt szokott lenni a MondoCon mind a két napján. A nagyszínpadra is olyan programokat hoztunk, amiket gyakorlatilag nem lehet kihagyni. Ilyen a cosplay verseny, a gála, a különböző beszélgetések és bemutatók. 

Már sokszor jártam a fesztiválon, és szerencsére minden alkalommal új jelmezek, maszkok vannak a résztvevőkön. Nagyon kreatívak, te is így látod?

Az az igazság, hogy a közönség folyamatosan nő és egyre szélesebb körű az érdeklődés. Régen leginkább, és sokan a mai napig úgy tudják – akik ide járnak azok szeretik a japán animét, szeretnek beöltözni, imádják a cosplayt. Pont ma beszéltem a megnyitón, hogy rengeteg minden van, ami miatt érdeklődnek a rendezvény iránt.

Fel tudnál sorolni pár “célcsoportot”?

Sorozatrajongók, sci-fi rajongók, fantasy filmeket, könyveket szeretők. Egyre több a K pop rajongó, népszerű a japán zene, a videójátékok, a különböző kézműves foglalkozások, társasjátékok, szerepjátékok. Ahogy a közösség változik, alakul, úgy próbáljuk mi is szélesíteni a kínálatot.

Vannak japán ételek is, azokat is szeretik.

Így van, népszerűek a japán és ázsiai ételek. Vannak olyan édességek, amiket nem lehet nálunk más alkalommal vásárolni, ez után is nagy az érdeklődés.

Úgy vettem észre, hogy a résztvevők kora is egyre változatosabb.

Nagyon széles a korosztály, mindig jönnek új fiatalok, de azok közül, akik régen szerették, nagyon sokan a mai napig megmaradtak rajongónak. Még ha nincs is annyi idejük rá, de egy-egy évben a 4 alkalommal eljönnek. Sokan már a gyerekeikkel jönnek, és együtt élik át az élményeket. Minden korosztály megtalálható itt – vannak idősebbek is, akik tudnak a rendezvényről, és eljönnek mert itt kiélhetnek a szenvedélyüknek. Ami szerintem ebben fontos és amiért én is szeretem, hogy itt tényleg egy nyitott, befogadó közösség van. Ha valaki idejön és nem feltétlenül a fiatalabb korosztályhoz tartozik, akkor is befogadják és élvezni tudja az egész napot.

Mikor lesz a következő MondoCon?

A tavaszi április 29-30-án ugyanitt lesz a Hungexpon.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta