Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Gyűlöllek, te szemétláda!

Gyűlöllek, te szemétláda!

Egyetlen szó, ami halálhoz vezethez.

– Rohadj meg, te hülye kurv@! – kiabálta a lány a nővérének, amiért az az engedélye nélkül merte használni a mobiltelefonját.

Hogy beszélsz velem? – akarta kérdezni az idősebb, de csak szomorúan legyintett. Kezdett hozzászokni, hogy nem veszi emberszámba testvére.

Amit egyszer hall az ember, azt képes elnézni a másiknak, sőt, el is felejti egy idő után, azonban ha már sokadik alkalommal nevezik senkiházinak, besokall – teljesen jogosan.

A legélesebb fegyver

Akit szerencsés természettel áldott meg az Isten, az nem veszi magára a hozzá vágott trágár szavakat, az érzékenyebbek ellenben sokáig bánkódnak rajta. Sajnos én is szoktam csúnyán beszélni, ha valaki felbosszant, és jellemzően pont azokat sikerül ezzel megbántanom, akiket a legjobban szeretek. Védelmemben szóljon, hogy cifra káromkodással elszáll az ember mérge, viszont sokkal hatásosabb lenne arra törekedni, hogy ez a méreg messze elkerüljön minket, a legélesebb helyzetekben is.

teet

„Egy, kettő… kurv@ vagy!”

Ha te is meggondolás nélkül vágsz mindenfélét szeretteid, barátaid fejéhez, sürgősen változtatnod kell. Megőrizni higgadtságodat, s még mielőtt a szádat nyitnád, elszámolni magadban tízig. Ez alatt át tudod értékelni a kialakult helyzetet: valóban olyan eget rengető a téged ért sérelem? Visszafordíthatatlan következménye lesz, ha tudomisén az orrod előtt csukta be az ajtót édesanyád, vagy kinevetett téged a barátod, amikor hasra estél?

Robyn Rihanna Fenty 2

Valaki sérülni fog

A diákok kiközösítésével korábban már foglalkoztam, akkor azonban az áldozat oldaláról mutatva be a helyzetet. De mi a teendő, ha a galád csúfoló történetesen te vagy? Először is, szégyelld magad, ha neked az okoz örömet, ha mást megalázhatsz. Másodsorban: inkább törődj a barátaiddal vagy keress más, kedvedre való elfoglaltságot. Garantáltan jól fogod magad érezni kötekedés, csúfolódás nélkül is, és a megalázott osztálytárs is végre fellélegezhet.

Sajnos akadnak olyanok, akiknél egy idő után elszakad a cérna, nem bírják tovább. Fellázadnak, vagy épp feladják a harcot. Az angol Martin Holder az internetre töltötte fel videóit, melyekben dalra fakad, ám produkciói nem tetszettek mindenkinek, s ennek hangot is adtak. Az érzékeny fiú nem tudta kezelni ezt, és öngyilkosságba menekült. A szintén brit Sinead Taylort leszbikusnak nevezték társai, ezért vetett véget életének elkeseredettségében. A pécsi egyetemista, G. Ákos egy másik fiatalembert lőtt le óra közepén – a labilis férfinél az váltotta ki szörnyű ámokfutását, hogy a többi tanuló gúnyolta furcsa viselkedéséért. Csak három példa a több ezerből, ami érzékelteti, mekkora súllyal bír egy ártatlannak szánt szó, egy hecc, egy odaszúrás. A csodaképesség, mely segít belelátni a másik gondolataiba, csak a mesében létezik. Nem tudhatjuk, ki hogyan dolgozza fel az őt ért támadást. Ákosról bizonyára csak sejtette környezete, hogy nincs minden rendben vele, de honnan tudhatták volna, hogy skizofrén? Közvetve bár, de egy fiú halálához vezetett csúfolódásuk.

srt

Visszaszívnám, de hogyan?

A legsúlyosabb eset, ha halálesettel „viccelődsz”, ezt valószínűleg senki sem fogja már elfelejteni. A korábban említett sorozatos csúfolások pedig tragédiához vezethetnek. A szavakkal csak ártani lehet? Dehogy, előnyödre is fordíthatod őket. Egy dicséret a csinos lánynak a külsejére többet ér, mintha rózsával kedveskednél neki. Ki ne lágyulna el, ha azt hallaná: „Szeretlek!”? Aki nagyszájú, az mindig megcsinálja a szerencséjét – nem szükséges tehetség, elég, ha megnyerően adod el magad az állásinterjún. Ezért is látni annyi megmondóembert a tévében, interneten – üres fecsegés, határozottan. A hangsúly tehát nem azon van, hogy mit mondasz, hanem azon, ahogy.

Épp ezért ez a megoldás abban az esetben, ha magadra ismertél volna a nővérével csúnyán beszélő lány alakjában a bevezetőben. Megtörtént, kimondtad, és hamar meg is bántad, mégsincs minden veszve. Egyetlen szó siethet segítségedre: ez pedig nem más, mint egy őszintén gondolt  ’Bocsánat’.

Harapás
Te mondtál már olyat valakinek, amit nagyon megbántál?

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: weheartit

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share