Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Ha harcban állsz az idővel

Ha harcban állsz az idővel

Állandó gondot okoz az embernek jól beosztani az idejét. Hát bizony ez probléma. Nincs elég idő tanulni, nincs elég idő a sportra, a barátokra, haverokra, hobbira stb. Mit lehet ilyenkor tenni?

Tanácsod adni, hogy az ember hogy csináljon magának időt, nagyon könnyű, de mind tudjuk, milyen nehéz időt találni arra, amire kell.

Az első és legfontosabb hiba lehet, hogy az ember nem tudja jól kezelni a saját idejét. Vagyis gyakrabban szakítunk időt arra, ami éppen érdekel minket ahelyett, ami fontos. Pedig ha előbb a fontos dolgokat intézzük el, talán több idő marad másra. Ha csak húzzuk, halasztjuk a teendőket, a végén a sok kötelező dolog csak feltornyosul, aztán pedig ki sem látszunk a feladatukból. Így aztán hogy lenne időnk bármire is?

Ha tehát időre van szükséged, csinálj magadnak!

harold

A szabadidő nem úgy fog megérkezni, mint egy párkapcsolat nyáron, hogy „hello itt vagyok, használj ki”. Ha az embernek van egy kis ideje, tuti, hogy valami feladat oda be fogja fúrni magát, és ha a feladatok sűrűjében arra vársz, hogy majd egyszer csak a szabadidő megkeres téged, akkor sosem lesz szabadidőd.

Időd van. 24 óra egy nap. A feladat az, hogy intézd úgy a dolgaidat, hogy maradjon időd másra. Szabadidőd nem lesz, hanem te csinálod. Miért lehet ez igaz? Amire nagyon szeretnénk időt szakítani, arra általában tudunk, igaz?

„Jaj, annyi dolgom van, nincs időm tanulni.

Elmegyünk mekibe délután?

Jah…zsír!”

Ha nem szakítasz időd magadnak arra, ami fontos, vagy amire szeretnél, akkor valószínűleg nem is lesz.

Hogyan lehet időt csinálni?

Egy nagyon egyszerű szó nagyon sokat segít benne: ez a NEM.

Woman businessman with giant alarm clock

Az ember nagyon nehezen tud nemet mondani dolgokra, így aztán mindenfélét bevállal, elvállal, aztán ott van, hogy „húúú, hát nem maradt időm élni sem”. Néha bizony le kell mondani pár dolgot azért, hogy kicsit szabadabb legyél, foglalkozz magaddal, vagy amire igazán szükséged van: például az alvás, pihenés.

Néha ki kell mondani, hogy „nem, nem érek rá”, most ez „nem alkalmas”, most „nem tudom megoldani, hogy ott legyek” stb.

Nagyon sokat tud segíteni az is, ha megkérünk másokat szépen arra, hogy segítsen nekünk abban, hogy legyen még több időnk. Ha van rá mód, kérjük meg barátainkat, ismerőseinket, hogy könnyebben, hatékonyabban, gyorsabban oldjuk meg feladatainkat.

Például ha ketten csináljátok meg a házit, sokkal gyorsabb. Ha többen dolgoztok ki tételeket vizsgához, hamarabb lesz idő pihenni. Ha valakinek viszont rád van szüksége, őt is megkérheted, hogy oldja meg nélküled azt a dolgot, vagy egyszerűen hagyjon ki belőle. Ha a barátnőd elveszi a délutánodat, miközben te mást is csinálhatnál, akkor érdemes őt megkérni, hogy most hagyjon neked egy kis időt.

Ezeknek a módszereknek viszont vannak következményei.

A pozitív következmény, hogy valóban több időd lesz magadra, vagy arra, amit szeretnél, anélkül hogy beleőrülj a sok-sok feladatba. Mindeközben lehet, hogy másoknak nem fog tetszeni, amit csinálsz, vagy amennyi időt rájuk szánsz, vagy nem szánsz. Viszont ha neked ez így jó, vagy neked más a fontos, akkor ez így van jól. Ha valakinek ez nem tetszik, az már elég nagy baj.

busy.Waiting

4 azonnali módszer

1. Sürgős dolgok

Tessék minden esetben végiggondolni mennyire sürgős valóban az a dolog. Ha nem, akkor nem kell megőrülni attól, hogy minden borul miatta, amit épp csinálsz.

2. Készíts tervet. Ha mindig tudatosan tervezed be a teendőidet, akkor látni fogod, mikor mire van időd, és nyilvánvalóbb lesz, hogyha nagyon akarsz, tudsz magadnak csinálni. Mennyi időbe is telik kitakarítani, rendet rakni, és megtanulni a holnapi felelésre az anyagot? Ha hatékonyan beosztod az időd, nagyon praktikusan meg tudod oldani, és még marad idő másra is.

3. Rendszerezd az életed, tégy mindent megszokássá.

Ha már pontosan tudod, hogyan tudsz praktikus időbeosztást csinálni, próbálj meg belőle egyfajta megszokást, rutint csinálni. Ismételd azokat a bevált dolgokat, amivel időt takarítasz meg. Ha megszokod, hogy kora délután írod meg a leckét, és akkor az egész délutánod szabad, akkor nem lesz gond este, hogy „úúú még nem írtam meg”.

4. Alkalmazások

Ma már rengeteg alkalmazás van arra, hogy lásd a beosztásodat, mikor mit kell csinálni, mikorra, kivel, hogyan stb. Ha ezt nyomon követed a mobilodon, akkor mindig látni fogd azt is, mit tudsz elhalasztani, áttenni stb., azért hogy több időd legyen az aktuális igényeidre.

main_image

Ezek után nincs más hátra, minthogy nekiláss időt csinálni magadnak. Hajrá!

Ha harcban állsz az idővel
Neked van időd mindenre?

Forrás:urban-eve.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share