Ha nagy leszek, művész leszek!

Rovat

Megosztás

Tizenéves Picassók

Kevés olyan középiskolás fiatal van, aki már ilyen korán tisztában lenne azzal, mit is akar kezdeni az életével. Pedig már óvodáskori viselkedése árulkodó lehet. Én például babázás vagy bújócska helyett állandóan rajzoltam. Persze melyik gyerek nem vesz zsírkrétát a kezébe? A hangsúly nem a ‘mit csinál’-on van, hanem azon, hogyan.

Ötéves festőművészek

Gyerekkorban még a szülő feladata, hogy kislánya vagy kisfia életét alakítsa, és felfedezze a benne rejlő tehetséget. Ha úgy látja, a kicsi rég kinőtte pálcikaember-rajzoló kort, felkeresheti a Corvin Rajziskolát. Persze sohasem késő hozzájuk fordulni. A rajziskola nevével elllentétben festészet és szobrászat tanításával is foglalkozik. Az intézmény főképp azok jelentkezését várja, akik a jövőben művészeti egyetemre felvételiznének. Bár az iskola fizetős (heti egy alkalmas bérlet  7000 forint), fontosnak tartják, hogy az is megvalósíthassa álmait, aki nem dúskál a pénzben. Ezen fiatalok pályázaton vehetnek részt, és öt szerencsésnek fél évig díjmentes a képzés.

fest tumblr_m36rvq0xhE1qghrvno1_1280

A Corvin Rajziskola mellett szól az is, hogy a diákok maguk állíthatják össze órarendjüket, kipróbálhatva magukat a legkülönfélébb területeken. A képzések nincsenek korhoz kötve. Legyén az illető öt, tizenöt vagy negyvenöt éves, talál számára valót. A fiúolvasók szeme biztosan felcsillan most, ugyanis aktot is rajzolhatnak, a mozirajongókat pedig az illusztrációkészítés hozhatja lázba.

Dr Bubó életre kel

A korhatárról tett megállapítás igaz a Budai Rajziskolára is, ami tanfolyamait három korcsoport szerint különíti el: kisiskolások, felsőtagozatosok és felnőttek jelentkezését várják. Náluk heti két óra 7000 forintba kerül. Persze az áraknál sokkal fontosabb, miket is kínálnak. A kisebbek meseillusztrációk, képregények alkotását gyakorolhatják, az idősebb művészlelkek divatgrafikákat készíthetnek, korábban nem ismert technikákat sajátíthatnak el. Szakmai kurzusaik ennél is izgalmasabbak: 3D grafika, ékszerkészítés, és a kalligráfia művészete közül válogathatnak az érdeklődők.

A Budai Rajziskola a felvételire is felkészíti  leendő egyetemistákat.

fest s

A jelen és a múlt találkozik

A hagyományos sokszorosító grafikai eljárásokat ( rézkarc, rézmetszet, hidegtű, litográfia, linómetszés) sajátíthatjátok el a Non-art Rajztanoda és Grafikai Műhelyben. A helyszín Budapest, de nyáron és télen vidéki kurzusokat is indítanak. (Nyolc nap 70 000 forint.) Specialitásuk a kőnyomtatás (azaz litográfia), de rajzolás, portré- és aktfestés is szerepel a palettájukon.

Jó művész holtig rajzol

Egy középiskolás diáknak nem feltétlenül van pénze ezekre a kurzusokra, tanfolyamokra, és a főváros sem esik útba mindenkinek. Ezeknek az egyébként tehetséges és lelkes fiataloknak azt tanácsolom, keressék fel rajztanárukat, és miután megmutatták neki alkotásaikat, kérjenek tanácsot tőle. Sok iskolában vannak rajzszakkörök, később, tizenegyedik osztályban pedig rajzfaktra jelentkezhetnek. De addig se tétlenkedjenek: a tehetség titka a gyakorlásban rejlik. Rajzoljanak vagy fessenek, amikor csak az idejük engedi! Ha meglátnak egy papírfecnit, ne essenek gondolkodóba – pontosabban addig igen, míg ki nem találják, mivel töltsék ki. (Az én matekfüzetem minden oldalát emberfejek díszítették… De persze te mindig figyelj oda órán!) Az viszont nem mindegy, mit választanak rajzfelületnek. A köztéri szobrok, épültek tabu, az erre a célra kijelölt falakon viszont bátran kiélhetitekk magatokat.

f33eeacfb627a98b93e311d0adae6a03

kedvenc festméyem mot

1280px-Szinyei_Merse,_Pál_-_Picnic_in_May_-_Google_Art_Project
Személyes kedvenceim, fentről lefelé: Konstantin Razumov festménye; Jean-Honoré Fragonard: A hinta; Szinyei-Merse Pál: Majális

 

Ha te is művésznek készülsz, a lehető legszerencsésebb hivatás lesz a tiéd: mert amellett, hogy élvezed, amit csinálsz, elgondolkodtatsz és gyönyörködtetsz – vagy épp meghökkentheted az embereket. Dalí és Szinyei-Merse követőkért kiált.

Vászon
Te jól tudsz rajzolni?

Szerző: Fekete Fanni

Képek: tumblr, weheartit. picslist

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta