Ezt nézed:  / Suli / Ha vége a sulinak, nekem is végem?

Ha vége a sulinak, nekem is végem?

Kamaszok pályaválasztás előtt

– Mi leszel, ha nagy leszel, Julcsi? – kérdi az óvónéni a csillogó szemű kislánytól, aki azonnal rávágja: “Színésznő!” Ha ellenben tíz év múlva, középiskolás korában teszik fel neki a kérdést, már nem reagál ilyen magabiztosan. “Időt kérek” – mondja helyette, és a válaszon való gondolkodás hónapokig, évekig eltarthat.

Ne aggódj, ha az érettségi előtt állva magad sem tudod, merre tovább. Sokan egyetemi éveik alatt sem jönnek rá a válaszra. Természetesen ez sem természetes és nem is szerencsés, mert azt jelenti, rossz iskolát választottak, és nehéz napok várnak rájuk, ha lediplomázva belecsöppennek az álláskeresés nehézségeibe. Ne akarj így járni – kezdd el a gondolkodást már most, középiskolás éveid elején járva!

Google a barátom

Természetesen a legkézenfekvőbb, ha először a családoddal, tanáraiddal beszélsz a jövődről. Ők jól ismernek, tudják, mik az erősségeid, és hasznos tanácsokkal láthatnak el. De előfordulhat, hogy szüleid olyan pályát néztek ki számodra, amitől még a víz is kiver. Vagy pont az ellenkezője: rád bízzák a dolgot, találd ki magad, mi leszel, ha nagy leszel. És folytatódik a dilemma. A legtöbben ilyenkor az internetet hívják segítségül: rengeteg teszt terjeng a világhálón, ami megmondja, milyen állás való neked.

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon is sok kérdőívet találni, általános- és középiskolásoknak egyaránt. A Pályaterület Kereső nevű teszt hatvan kérdése nemcsak arra keresi a választ, milyen jellegű feladatokat végeznél el a későbbiekben, hanem arra is kíváncsi, mik az elgondolásaid leendő munkád eredményével kapcsolatban. A tesztet kitöltve háromféle lehetőséget vázolt fel nekem az oldal: alkotás, gondolatok és tárgyak iránti érdeklődésem alapján lehetnék művész, tanulhatnék politológiát, és dolgozhatnék a feldolgozóiparban is.

Konkrét állás helyett csak munkavállalás-típust ajánl a pályanet.hu oldal is, akik – miután megválaszoltam húsz kérdésüket – úgy ítélték, az üzleti életben is helyt állnék.

b hjk

“Fiam, te tengerész leszel!”

De ha egyszer semmi érdeklőséi köröm, nemhogy ötletem?! – fakadhatsz ki, a pályaválasztásnak még csak a gondolatába is beleborzongva. Nem is kell, hogy ilyen fiatalon legyen – bízd magad egy náladnál jóval tapasztaltabbra, aki elindít a számodra kikövezett úton! Rengeteg intézmény tanácsadói várják tárt karokkal a bizonytalan kamaszokat. De akár az interneten is felveheted velük a kapcsolatot.

A Felvi.hu pszichológusai  e-mailben is válaszolnak a pályaválasztással kapcsolatos kérdéseidre (a palyaorientacio@felvi.hu címen), de élőben is szívesen fogadnak. Akkor is érdemes felkeresni egy pályatanácsadót, ha már a felsőoktatás kapujában állsz, de nem tudod, melyik ajtón kopogj: segítenek neked például abban, a kiválasztott intézményeket milyen sorrendben jelöld meg.

A pályaválasztásban tanácsod adhatnak az Ifjúsági Irodák munkatársai is. Emellett több egyetemünkön működik úgynevezett karrieriroda, ahol megtanítanak önéletrajzot írni vagy épp önismereti tréninget tartanak. A Fővárosi Ifjúsági és Pályaválasztási Tanácsadóban négyféle módon próbálják megállapítani, melyik állás a legmegfelelőbb számodra: interaktív módon, információk alapján, képesség-és személyiségvizsgálat segítségével és pszichológus bevonásával.

A pályakeresés módjainak száma tehát végtelen. Neked csak azt kell eldöntened, mikor kezded el.

Fotók: weheartit

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share