Hallottál már a Pán Péter szindrómáról?

Rovat

Megosztás

Akartál már suli helyett Sohaországba menni? Oké, 10 évesen ez még teljesen rendben van. De mi van akkor, ha az ember tinédzser kora után is menekül a felnőtté válás elől?

Sohaország- ahol állandóan süt a nap, nem kell dolgozni vagy iskolába járni, tudsz repülni, minden tündérpor és kaland- ahogy te szeretnéd. 

Képzeld el az előző sorokat úgy, hogy lehúzod róla a “mese” köntöst: két ösvényen indulhatsz el tudatod mezején:

Forrás: me.me

 

“Elmegyek Sohaországba”

Forrás: giphy

 

Statisztikák szerint, a Pán Péter szindrómás személyek sokkal fogékonyabbak a tudatmódosító szerek alkalmazására, ugyanis ezáltal tudnak kiszakadni a valóságból – nem törődve az ezzel járó felelősséggel, következményekkel, egészségügyi károkkal. Kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az illető fut a problémái elől, a felelősség terhe összenyomja, inkább egy képzelt valóságba menekül, ami nem létezik, ahelyett, hogy megoldást keresne helyzetére.

Nem minden drogfüggő Pán Péter szindrómás és nem minden Pán Péter szindrómás drogfüggő.

Előfordul ez a szindróma olyan változatban, mikor túl a tinédzser koron, valaki még a szüleivel él, nincs jövőképe, fél a kihívásoktól, kerüli a családalapítás gondolatát – sőt, az anyagi terhek felelősségvállalása egyenesen rettegéssel tölti el. Ez a gyakoribb megjelenési formája, mely nőknél és férfiaknál egyaránt fellelhető. A Pán Péter szindrómás örök fiatal akar maradni, szinte már abnormálisan kötődik szüleihez.

Forrás:cuisine&health

 

Legfontosabb ismertetőjele: tudata képtelen befogadni egy problémát. Tagadással válaszol. Úgy véli, ha nem foglalkozik a dologgal, majd eltűnik magától. Hajlamos arra, hogy másokat hibáztasson mindenért. Emiatt képtelenek egy hosszútávú kapcsolat kialakítására. Annak ellenére, hogy szükségük van arra, hogy elmeneküljenek kicsit a világból – nem tudják elviselni a magány érzését. Ha emiatt mégis komoly társra talál, olyan személy lesz, aki hordozza szülei jellemvonásait. Humbelina Robles Ortega, a Granadai Egyetem professzora szerint az ilyen jellegű érzelmi zavarokat a szülők túlzott aggódása és a gyermekek szabadságtértől való megfosztása egyaránt kiválthatja. Emiatt nem alakulnak ki olyan alapvető készségek, melyek szükségesek ahhoz, hogy szembenézzenek a való élettel.

Forrás: laughingskid

 

Azt mondják, nincs minden veszve – tehát, ha magadra ismertél, ne aggódj. Ha valaki Pán Péter szindrómában szenved, és felismeri azt, tud tenni ellene. Először apró kis lépésekben, majd teljesen megszűnhet a felelősség nyomásától való félelem.

Hallottál már a Pán Péter szindrómáról?
Te hallottál már erről?

Borítókép:szeretlekmagyarorszag

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta