Három hónap szabadságot kaptak a diákok

Rovat

Megosztás

Országok harca: hol a leghosszabb a nyári szünet?

Szeptember elseje volt, a diákok ünnepi cipője alatt zizegtek a száraz falevelek. Legszebb ruhájukat vették fel: a lányokon fehér blúz és fekete szoknya feszült, a fiúk öltönybe bújtak. Mégis mintha temetésre indultak volna.

– Újabb kilenc és fél hónap szenvedés – sóhajtották az iskola kapujába érve, és nyáron megismert görög barátaikra gondoltak. Costaséknak bezzeg mennyivel tovább tart a jól megérdemelt pihenő!

 A lista

A 2010-es évek elején több felmérés is született arról: melyik európai állam vezet a szünidők hosszát illetően? 2012-es adatok szerint a lista élén  négy  ország áll: Olaszország, Málta, Lettország és Litvánia 13 héttel. Nem sokkal maradt le Görögország és Portugália: az itteni diákok a tanév végét követően 12 hétig, azaz három hónapig pihenhetnek. A helyzet Németországban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban a legrosszabb a tanulók számára: mindössze hat hetet tölthetnek az iskola falain kívül a nyári hónapokban.

Ehhez képest mi, magyarok igazán nem panaszkodhatunk a tizenegy hétből álló szünidővel.

nyári

Nem minden arany…

Persze mindennek megvan az ára: habár az olasz tanterv kecsegtetőnek tűnhet, nem árt tudni: a dél-európai országban a hét hat napján ülnek iskolapadban a diákok. Ahogyan egyes német intézményekben is. Franciaországban ezzel ellentétben csupán négy napos a tanítási hét.

Kettős mérce

A legszigorúbb tehát a német modell a hat hetes nyári szünettel és a heti hat nap tanítással. Vagy mégsem? Az Europont oldal rávilágít, annyira mégsem rossz a németországi kamaszok és gyerekek helyzete. Őket ugyanis egy évben négyszer engedik több napos szabadságra, így tanév alatt is rendesen ki tudják pihenni magukat.

És hogy mégis melyik ország a legnagylelkűbb? Nem, nem Hawaii. A válasz Franciaország. Nem elég, hogy hetente négyszer kell csak iskolába menniük a nebulóknak, de minden évszakban két hetes szünet várja őket, sőt, tavasszal kétszer két hét! Ennek oka, hogy a húsvét mellett a karneválok időszakára is gondolnak.

hot-beach-boy-boys-Favim.com-733302

Nagyító alatt

Az Euridyce összeírta, az egyes európai országokban milyen hosszúak voltak a különféle szünetek a 2014/15-ös tanévben. Magyarországon szeptember első napján vette kezdetét a tanítás, és június 15-én ért véget. Nálunk is minden évszakra jutott egy szünet. Az őszi öt napot ölelt fel (október 27-31), a téli tizenkettőt (december 22-január 2). Tavasszal hat napot maradhattak otthon a tanulók (április 2-6), maga a nyári szünet pedig június 16-tól augusztus 31-ig, azaz tizenegy hétig tartott (77 nap). Ezekhez jöttek még a nemzeti ünnepek: október 23, május 1 és május 25 (pünkösd). (Március 15 viszont sajnos hétvégére esett.) Nem csalás, nem ámítás, kereken 100 szabadnap adatott a hazai ifjúságnak, nem számítva a hétvégéket. Ki akar ezek után útra kelni Máltára vagy Olaszországba?

Fotók: Középsuli.hu, weheartit, favim

Kicsöngettek!
Te már várod a nyári szünetet?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta