Ezt nézed:  / Suli / Három ok, hogy jó ötlet, ha már kamaszként a saját lábadra állsz

Három ok, hogy jó ötlet, ha már kamaszként a saját lábadra állsz

Különköltözni a szüleidtől tizenhat évesen egy távoli iskola miatt? Félelmetes gondolat, pedig van előnyös oldala.

Szabad percek

Amikor felszállok a buszomra, gyakran gondolok arra: milyen jó lenne kivenni egy albérletet Pesten, és akkor búcsút inthetnék a koránkelésnek, s az esti programokon is tovább maradhatnék, nem lesve az órámat félpercenként: mennyi időm van még az utolsó járat indulásáig? Vivi is hasonló okokból döntött úgy: kollégiumba költözik.

„Egyes napokon négy, máskor hat órakor kellett kelnem. Összesen két órát utaztam, mire a fővárosi iskolába értem” – meséli. Így viszont, hogy budapesti lett, napi négy órát spórolt meg magának, felszabadult idejében pedig azt csinálhat, amit akar. Nem beszélve az esetenkénti délig alvásról.

Egyébként a hosszú utazásoknak is meg lehet találni a pozitív oldalát: Vivi például olvasással, tanulással ütötte el az időt.

bus t

Még szabadabb percek

„Írod már a leckédet?” „ Miért nem tanulsz?” – Mondatok, melyek a legtöbb tinédzsernek ismerősen csengenek, és a hátuk közepére kívánnák őket. Engem például azért bosszant, mert enélkül is nekiállnék a tanulásnak, viszont a számonkérő kérdések elveszik a kedvemet. Ha egy kamasz különköltözik a szüleitől, nem tapadnak rá árgus szemek, és bátran maradhat ki hajnalig, a sarokba dobva könyveit. Hogy aztán reggel öt órakor nekiálljon a verstanulásnak, mert akkor fog legjobban az agya. Persze az anyáknak mindig igazuk van, erre az idők során már rájöttem, Orsi példája pedig arra is rávilágított: nemcsak mindent tudnak, de mindent látnak is.

„ Anyukám Facebookos üzenetben érdeklődött, hogy telt a napom. Meglepetten kérdeztem vissza, honnan tudja, hogy már hazaértem. A válasza a következő volt:  Megnéztem, ki van fent chaten.”

Jobb előbb, mint soha

Ha egy kamasz otthonától távoli iskolába kerül, a szüleitől messze, akkor ugyan megritkulnak a szigorú parancsok, de az apa és az anya védelmező kezét is leveszi gyerekéről. A kezdeti időszak ezért nagyon nehéz lehet  magára maradt diáknak: mit főzzek a kollégiumban? Melyik zoknit vegyem fel az iskolai ünnepségre? És ki fogja kikérdezni a történelmet?

Ha nem esik kétségbe a kamasz, s utazik rögtön haza az első próbatételt követően, akkor sikeresen fogja átugrani a további rá leselkedő akadályokat. S nem felnőtt fejjel kell megtanulnia, hogyan kell konzervet nyitni, hanem valódi megmérettetésekre koncentrálhat, a nagybetűs élet csillagos ötösre levizsgázott tagjaként. Hogy aztán örömmel értesítve sikereiről az otthoniakat.

Csak önállóan
Te különköltöznél kaamszként a szüleidtől?

Szerző: Fekete Fanni

 (Fotók: weheartit)