Ezt nézed:  / Suli / A hét legjobb könyv nyárra

A hét legjobb könyv nyárra

Meghatározó olvasmányok a tikkasztó napokra (is)

Koni irigykedve nézegette ismerősei nyaralásról készült fotóit, amit azok a közösségi oldalakra posztoltak. Lám, mindenki a horvát tengerparton sütkérezik, csak ő ül magányosan unatkozva az ágya szélén. Odakint zajlik az élet, idebent nem történik az égvilágon semmi… csak az a könyv zavarja a szemét, ami kilóg a sorból a legfelső polcon. Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember. „Tán rólam írták?”- mosolygott fanyarul, s hogy tengernyi idejét elüsse, olvasásába kezdett, nem sejtve, hogy az igazi, kalandos nyár még csak most, ezzel a könyvvel kezdődik…

Bizony, egy jó kötet izgalmasabb lehet, mint a tengerparton való napozás. Természetesen a kettő nem zárja ki egymást: a könyvek hű társaid a pléden heverészve is, ha meguntad a lubickolást. Az alábbi hét mű pedig különösen érdekes lehet számodra.

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember

A diákokat egy dologgal lehet kizavarni a világból, ez pedig nem más, mint az aktuális kötelező olvasmány. Ez érthető is, viszont a tananyagban szereplő művek alkotói joggal érdemelnek egy esélyt. Bevallom, az Egri csillagok kiskamasz koromban valamiért nem tartozott a kedvenc olvasmányaim közé, ennek ellenére egyáltalán nem zárkóztam el a szerzőtől. Egy másik könyve, A láthatatlan ember magával ragadott. Az alaptörténet a következő: a fiatal görög rabszolga, Zéta követként a Hun Birodalomba utazik, ahol reménytelenül beleszeret egy főúr lányába, Emőkébe. Lángoló érzései maradásra bírják, s hogy bátorságával elnyerje a lány szívét, elindul a Nyugatrómai Birodalom ellen vívott csatába…

Mindent magába foglal a könyv, ami egy fiatalt érdekelhet.

kk_lathatatlanember

Balzac: A szamárbőr

A francia író regényének középpontjában szintén egy szerelmes fiatalember áll. A nehéz körülmények közt élő diák, Raphael minden vágya bekerülni a gazdagok fényűző világába, s megszerezni a férfiak vágyálmának tárgyát, Fedorát. Ám hiába minden igyekezete, kezd kicsúszni a talaj a lába alól. Öngyilkosságra készül, amikor érkezik a váratlan segítség: egy szamárbőr, ami minden kívánságát teljesíti – s minden kívánság után egyre kisebbé zsugorodik…

A kamaszok hajlamosak arra, hogy behódoljanak annak, ami drága, csillog és szép, elfelejtkezve arról, hogy a valódi értékek karnyújtásnyira esnek tőlük, vagy éppen a saját tulajdonuk.

covers_42116

Pár oldalnyi élvezet

Egy többhetes nyaralás alatt vajmi kevés idő akad olvasásra. Épp ezért érdemes egy vastag regény helyett novelláskötetet készíteni a bőröndbe. Csehov rövid történeteiben (például Aludni szeretnék!, A tokba bújt ember) egy-egy tragikus emberi sors sejlik fel, Mikszáth jó palócai rávilágítanak arra, hogy a parasztok élete nem csupán vidámság (Szegégy Gélyi János lovai, Az a pogány Filcsik, Péri lányok szép hajáról… habár A gyerekek kifejezetten bájos, megmosolyogtató történet), Poe novellái (többek között Az áruló szív és A fekete macska) pedig megborzongatják az olvasót. Ki mondta, hogy a horrortörténetek a vámpírsztorik sikerszériájával kezdődtek?

2211388_3

Gary Paulsen: Egyedül a vadonban

Modern Robinson-történet egy tizenhárom éves fiúról, aki repülőgépe lezuhanását követően egyedül találja magát a vadonban. Nincsenek bennszülöttek, sem a külvilággal összekötő telefon, csak ő és az erdei állatok – ám Brain felveszi helyzetével a harcot.

A könyv nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel szembesít, de a természet törvényeivel is megismerkedteti az olvasókat.

egyedul-a-vadonban--2546259-90

Harry Potter, Gyűrűk ura, Narnia krónikái, Az éhezők viadala…

Sajnos a nyaralások sem tarthatnak örökké, s hazaérve kezdődik a plafon bámulása a négy fal között. És még a könyvtár is zárva! Mielőtt az okostelefonodért nyúlnál, hogy meglesd, kivel mi történt a Facebookon, vess egy pillantást a polcodon sorakozó könyváradatra. Legkedvesebb könyvsorozatodat, legyen az sci-fi vagy fantasy, öröm lesz újraolvasni. Egyrészt, végre van időd egyhuzamban végigfalni az összes részt, másrészt felfedezheted egy másik, eddig rejtett jelentését, összefüggéseit az adott műnek. Ha már álmodból felkeltve is ismered az összes sorát, akkor helyette kezdj bele a Lázadó angyalok-trilógiába (írta Libba Bray). Az első kötet különösen izgalmas, és a romantikus szál sem hiányzik, a harmadik része viszont számomra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

hpt

Petőfi Sándor: Tigris és hiéna

Kevesen tudják, hogy egyik legtehetségesebb költőnk drámát is írt. Szokatlan oldalát mutatja a Tigris és hiéna, mely Vak Béla király uralkodása idejében játszódik. A galíciai fejedelem, Borics meg akarja támadni Magyarországot, amiben egy ismeretlen ismerőse, Saul siet segítségére. A szálakat azonban mégsem a két férfi, hanem egy hatalomra éhes nő, Predszláva mozgatja. Cselszövés, szerelem, elszakított testvérek – ez a dráma igazán szórakoztató. A tikkasztó hőségről megfeledkezve, pár óra alatt eljutsz a művet záró csattanóig.

1273157511_tigris_es_hiena[368x368]

Dr. Kiss Róbert Richard: Így látják a magyarokat a világban

Írt már a világ legszebb nőiről, s a legkáprázatosabb szállodákat is bemutatta már könyvsorozatában, legutóbb viszont a hétköznapi emberek véleményét tárta elénk Kiss Róbert Richard. Mit gondol rólunk egy angol, egy japán vagy épp egy amerikai? Tényleg nem szeretnek minket a szlovákok? S mi az igazság a horvátok híres magyarszeretetéről? Mielőtt útra kelnél egy idegen országba, nem árt informálódni, milyen kérdésekkel bombáznak majd téged a külföldiek – s felkészülni egy ütős, magyarhoz méltó válasszal.

10847744_1573172782913567_8425341696551565489_o

 Amikor a nyaralásból hazatért barátok Konit arról kérdezgették, mivel töltötte szabadidejét, a fiú mosolyogva válaszolta: – Olvastam. –  Azok a szájukat húzták, vagy gúnyos pillantást vetettek felé. “Szegény srác, nem jutott sok neki!” Koni lelkükbe látva osztotta meg velük George R. R. Martin gondolatát: – Talán nem jutottam el a tengerpartra, de még a szomszédos városig sem , viszont ne feledjétek: egy olvasó ember ezer életet megél, mielőtt meghal; aki nem olvas, csupán egyet.

Alfától Zétáig
Te olvastál ezen a nyáron valamilyen könyvet?

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: moly.hu, kilencedik,hu, weheartit, libri.hu,középsuli.hu, antikvarium.hu)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share