A Hét tanára: Sulyok Krisztina

Rovat

Megosztás

Július első hetének tanára a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium egyik angoltanára, Sulyok Krisztina lett. A tanárnővel készített interjú során faggattam őt az angol nyelv tanításának fortélyairól, illetve arra is választ kaptunk, milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy egy pedagógus tizenéveseket tanítson hatékonyan.

1. Ön szerint mely tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki képes legyen arra, hogy hatékonyan adjon át tudást a tizenéveseknek?

A szakmai tudáson és jártasságon kívül természetesen olyan tulajdonságokra is szükség van mint például

határozottság,

következetesség,

őszinteség,

elfogadóképesség,

türelem,

segítőkészség

és nem utolsó sorban kedvesség,

illetve empátia.

 

2. Hogyan állnak a diákok az angol nyelv tanulásához?

Lévén, hogy kéttannyelvű gimnáziumban tanítok – ami azt is jelenti, hogy a diákjaink emelt óraszámban tanulhatják az angol nyelvet, illetve bizonyos tantárgyakat is, mint például matematika, földrajz – szerencsére pozitívan állnak a nyelvtanuláshoz, és megfelelően motiváltak is.

3. Mit tart a legnagyobb hibának, amit egy tanár elkövethet az angol nyelv tanítása során?

Véleményem szerint a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanár elkövethet az angol nyelv tanítása során az az, ha nem méri fel megfelelően a csoport/osztály nyelvi szintjét/tudását, így olyan követelményeket, elvárásokat támaszt velük szemben, amelyek nem követhetőek vagy teljesíthetőek, ezáltal a diákok demotiválttá válnak, és negatívan állnak a nyelvtanuláshoz.

4. Ön szerint milyennek kell lennie egy jó tanár-diák viszonynak?

Egy jó tanár-diák viszony a kölcsönös tiszteleten, őszinteségen és bizalmon alapul, illetve én személy szerint hiszem, hogy egy tanárnak leginkább “partnernek” kell lennie ebben a kapcsolatban.

5. Hogyan küszöböli ki a tanár, hogy a diák ne tudja meg, hogy nem tudja a választ a feltett kérdésre? Vannak erre praktikák?

A fentiekben többször említettem az őszinteséget mint fontos tulajdonságot, ezért Én a következő mondatot szoktam alkalmazni: “Attól, hogy tudok énekelni, még nem vagyok operaénekes”, így a következő alkalomra utána fogok nézni. Természetesen egy ragyogó mosoly kíséretében. Beválik!

6. Önnek mi a legnagyobb kihívás a pedagógusi pályán?

Számomra az jelenti a kihívást, ha azokat a diákokat, akik különböző okokból kifolyólag (esetlegesen negatív tapasztalatszerzés) elveszítették a nyelvtanulás iránti vágyukat, motiváltságukat, sikerül pozitív élményekhez juttatnom a nyelvtanítás során.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta