Hetedikesek ingyen utazhatnak a Határtalanul Programmal

Rovat

Megosztás

Már lehet jelentkezni a Határtalanul! program idei nyílt pályázati felhívására, iskolák fenntartói pályázhatnak. Potápi Árpád János államtitkárral beszélgettünk, aki elmondta, a legfőbb cél az, hogy minél több tervezett kirándulás valósulhasson meg idén!

Ha egy középiskolás osztály szeretne menni egy Határtalanul programos osztálykirándulásra, mit kell tennie?

A legfontosabb, hogy a hetedikes osztályok osztályfőnökükkel együtt először olvassák el a pályázati felhívást, s legkésőbb július 15., 14 óráig adják be a jelentkezésüket, melyet a hatartalanul.net oldalon tehetnek meg. Emellett mindenképpen felkészítést igényel a tanulmányi út, hiszen fontos a gyermekek tájékozottsága, mikor, hova utaznak, milyen hagyományokkal találkoznak.

Ha kiutazik Magyarországról egy osztály már magyar lakta területre, s ha a diákok megismerkednek egymással, mennyire lehet tartós egy ilyen kapcsolat?

Érdemes a külhoni gyermekekkel már a kiutazás előtt felvenni a kapcsolatot, hiszen a legfőbb célok közé tartozik az is, hogy tartós kapcsolatot ápoljanak a magyar lakta külhoni területeken a Magyarországon élő gyermekek. Mindennél fontosabb a hazafiság megerősítése külföldön is. Szeretnénk, ha hosszabb távon is megmaradnának ezen kapcsolatok, hiszen ebből lehetnek később a vissza-visszatérések.

Ön mit ajánl középiskolásoknak? Hova utazzanak?

Nem lehet kiemelni 1-1 területet, minden külhoni táj más és más értékeket képvisel, éppen ezért fontos mindenből egy kis szeletet kapni. Annyi bizonyos, hogy felejthetetlen élmény mindenki számára, legyen diák, pedagógus vagy éppen a sofőr.

„A legfontosabb az osztályközösségek összekovácsolása.”

A héten lezárult a Határtalanul vetélkedő, amit rengeteg középiskolás élvezhetett. Mi a titka a hatalmas népszerűségnek?

Az eddigi elutazott diákok 65%-a nyilatkozott úgy egy adott kirándulás után, hogy életre szóló élményekkel tértek haza. Sikerült egy olyan nemzeti identitást kialakítani, azok között, akik valaha részt vettek vagy részt vesznek egy hasonló kiránduláson, ami által képesek máshogy gondolkozni egy adott nemzetről, s ez az érzet lehet a siker titka, hogy nyitottak más aktivitásokra is. A vetélkedő a kiránduláson szerzett ismereteket segíti elmélyíteni, segíti a tanulást, az oktatást, kedvet csinál a magyar értékek megismeréséhez.

Önnek mi volt a kedvenc diákkori osztálykirándulása?

A mi időnkben még nem voltak hasonló lehetőségek, maximum Budapesten belül mehettünk ide-oda csavarogni, de annyi bizonyos, hogy kívül-belül ismerjük a várost pontosan emiatt, s a tájékozódási képességeinket is ennek köszönhetjük. Kívánom, hogy minden mostani diák tapasztalhassa meg a Határtalanul Program által nyújtott élményt, felejthetetlen!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta