Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hogy mondhattad ezt?!

Hogy mondhattad ezt?!

Ami a szívemen, a számon – szokták mondani, és sokszor valóban hasznos is a nagymértékű közlékenység, azonban vannak olyan esetek is, amikor jobb elszámolni háromig, mielőtt megszólalunk.

Könnyű megbántani valakit még akkor is, ha tényleg csak vigasztaló, segítő szándékkal mondjuk, amit mondunk, és egyébként is, mégis honnan a fenéből tudjuk, hogy mikor, mit, kinek és hogyan lehet elmondani?

Rengeteg embert ér olyan trauma élete során, mint egy súlyos betegség, haláleset, baleset, vagy bármi, ami megváltoztatja az addigi életét. Ilyenkor mindenkinek szüksége van a szeretteire, barátaira, hiszen jól jönnek a megnyugtató szavak, feltéve, hogy azok valóban megnyugtatók.

i-m-sorry

Kép: chhotaghalib.com

Richard B. Joelson pszichológus gyakran hallja pácienseitől, milyen érzést keltett bennük egy-egy vigaszként szánt megjegyzés, és nem túlzás azt mondani, hogy némelyik igencsak tragikusra sikerült.

Egy páciens elvesztette 21 éves lányát, a temetésen egy jó szándékú szomszéd pedig azzal próbált javítani a kedvén, hogy: „ne érezd rosszul magad, még mindig van egy másik lányod”. Egy másik nőt az orvosa próbálta megvigasztalni, miután szülés előtt veszítette el kisbabáját: „Nem akarom, hogy úgy érezd magad, mint egy két lábon járó koporsó, oké?”. Nem, nem oké, már, hogy lenne az?!

Sokszor elképzelni sem tudjuk, hogy érzi magát a másik ember egy-egy ilyen veszteség, vagy akár egy rossz hír hallatán, és azt gondoljuk, mondanunk kell valamit, hiszen mást úgysem tehetünk. Ezek a gyakran félre sikerült mondatok többnyire segítő szándékkal hangzanak el, de ahelyett, hogy megpróbálnánk megmondani a másiknak, hogyan érezzék magukat, vagy mire gondoljanak, mondjuk el nekik, mi hogyan érezzük magunkat. Nagyon sajnálom! Sajnálom, hogy ekkora veszteség ért 🙁 ! Ha bármire szükséged van, itt vagyok. Joelson páciensei az ilyen, és ezekhez hasonló mondatokat sokkal szívesebben hallották volna az adott pillanatban, és saját bevallásuk szerint ők is igyekeznek ilyen módon kifejezni jó szándékukat a másik felé.

A barátokra, és a családra általában számíthat az ember a nehéz időkben is, de azért néha nekik sem árt egy kis iránymutatás, ha vigaszt, segítséget próbálnak nyújtani a másiknak. Akkor, hogyan is lehet ezt jól csinálni?

1. Gondold végig, mit szeretnél mondani, mielőtt kimondod!

2. Legyen az egész egyszerű, és rövid, nem kell túlspilázni!

3. Nyugodtan elmondhatod, mit érzel,de ne azzal kezd, hogy a helyedben én is szomorkodnék, mert az olyan, mintha bűntudatot akarnál kelteni.

4. Ne feledd, hogy a „Sajnálom!”, sok esetben a leghasznosabb, függetlenül a helyzet súlyosságától!

Forrás: psycologytoday
Kiemelt kép: romanceways.com

Sajnálom
Téged mivel lehet a legjobban megvigasztalni?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share