Hogyan hat az iskolák bezárása a tanárokra? – Interjú Kata tanárnővel

Rovat

Megosztás

Hétfőtől új tanítási rend lépett érvénybe, mely nem más, mint a távoktatás. A diákok otthonról végzik el a tananyagok elsajátítását, a tanárok pedig az internet segítségével tartják velük virtuálisan a kapcsolatot. De milyen nehézségekkel jár ez az új rendszer és milyen hatással van ez a tanárokra? Lássuk!

Hétfő óta gyökeresen megváltozott a diákok és a tanárok élete is. A távoktatás kezdetéről és állapotáról már írtunk a hét elején, most pedig interjút készítettünk Farkas Viktóriával, a Középsuli Kata tanárnőjével, aki szívesen megosztotta velünk tapasztalatait és véleményét a most kialakult helyzetről, ahogyan beszéltünk arról is, milyen nehézségekkel találkozik a mostani helyzetben egy pedagógus.

Milyen hatással van rád a most kialakult helyzet?

Óraadó tanár vagyok, színészképző tanodában. Három osztály vezetőtanáraként személyesen engem is érint a kialakult rendkívüli helyzet, ugyanis bezárt az iskola bizonytalan ideig.

Színészként is dolgozom, ezért az első napokban már érintett voltam a bevezetésre kerülő tilalmak és rendelkezések által. Lemondták az összes színházi előadásomat majd folyamatosan a filmes forgatásokat (hazai és nemzetközi szinten) aztán jött, hogy az iskolákat is bezárják, így a tanítás is szünetel. Nem vagyok az a típus, aki könnyen pánikol, inkább próbálok higgadt és összeszedett lenni, de elfogott a bizonytalanság érzése, hogy mi lesz. Első hírek, illetve tilalmak idején sem, de most már még inkább nehéz előre megjósolni, hogy hetekig vagy hónapokig tart. Személy szerint is úgy gondolom, hogy ha kulturáltan, fegyelmezetten és felelősséggel vagyunk – minden intézkedést betartva – a járvány megfékezésében, annál hamarabb túl lehetünk rajta.

Számítottál a távoktatás bevezetésére?

Nem számítottam arra, hogy a távoktatást bevezetik, amíg be nem jelentették, hogy az iskolák is bezárnak. Első gondolatom az volt, hogy innovatív lehetőség felhasználni a digitális eszközök mindennapos használatát, és a fennálló helyzet a tanulókat ne a lógásra, az iskolakerülésre buzdítsa, hanem arra, hogy a tanulás ne szüneteljen.

Milyen nehézségekkel jár a távoktatás?

Ismerőseim beszámolói vegyesek voltak. Szerencsére nagyobb számmal arról kaptam infót, hogy jól tudják hasznosítani az elérhető digitális tanismereti könyveket, anyagokat és videókat, hogy ne szüneteljen az oktatás. Persze nem teljesen volt zökkenőmenetes, de a mai fiatalok a digitális eszközökkel nőttek fel, így számukra csak annyi az újdonság, hogy nem csak szórakozásra lehet felhasználni.

Mit mondanak az ismerőseid a gyakorlati tapasztalatokról?

Voltak mosolyra okot adó történetek, hogy kicsit megváltozott a klasszikus tanár-diák felállás, hiszen a tanár, miután saját otthonából „tanított”, személyesebb tudott lenni az oktatás, nevelés. Negatív talán az, hogy az első napok izgalma és érdekessége után inkább a „hogyan tudnám ellógni a dolgot”, „a nem tudok koncentrálni itthon” erők buzognak fel a diákokban, melyet a szülök tudnak helyre tenni.

Mit tartasz a legfontosabbnak most?

Tartsunk be minden higiénés rendeletet és tanácsot. El kell fogadnunk és mindent megtennünk a tilalmak és szabályok betartására. MARADJ OTTHON! felhívást tartsa be az, akinek nagyon halaszthatatlan dolga nincsen! Minimálisra csökkenteni a személyekkel való érintkezést, találkozást! Ezeket betartva, minél hamarabb megállítjuk a járványt, annál hamarabb állhat vissza mindenki élete a megszokott és kialakult rendjébe. ÉLJÜNK ÉS CSELEKEDJÜNK FELELŐSSÉGTELJESEN! Most nem az egyedi, hanem társadalmi érdekek a fontosabbak!

 

Hogyan hat az iskolák bezárása a tanárokra?
A mostani helyzetben, szerinted mivel a legnehezebb megküzdenie a tanároknak?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta