Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hogyan kezeld a kritikát?

Hogyan kezeld a kritikát?

Az életben olykor előfordul, hogy valaki negatív kritikát kap, valamilyen rossz visszajelzést. Persze nem mindegy, hogy ezt hogyan kezeljük, mit vált ki belőlünk. Van, aki elkeseredik, van, aki dühös lesz. Milyen kritikát kaphatunk?

BIG HERO 6

A kritikának persze több fajtája lehet, de tehetünk köztük egy fontos különbséget. Lehet egy kritika építő jellegű, és lehet rosszindulatú.

Építő jellegű

Néha bizony előfordul, hogy valaki azért mond nekünk valamit, hogy segítsen. Ha az osztálytárs látja, hogy béna ruhát vettél fel, vagy fordítva vetted fel az arcod ma reggel, akkor szól, de csak azért, mert jót akar. Egy megfelelő kritika tehát, segíthet nekünk átgondolni helyzeteket, problémás szituációkat. Vannak olyan előadók, művészek, akik kifejezetten az építő jellegű kritikát várják, mert abból tudnak tanulni. Az ilyen kritikát nem megvetni, hanem becsülni kell! Persze, sokszor az sem mindegy ki mondja azt. Építő jellegű kritikát attól fogadjunk el, akiben megbízunk. Ne akarjunk mindig mindenkinek megfelelni!

„Általában nagyon finomakat főzöl, amit értékelek is, de ezúttal jobban tetted volna, ha nem raksz nutellát a pörköltbe.”

Rosszindulatú kritika

A rosszindulatú kritika a legtöbb estben irigységből fakad. Valakinek azért nem tetszik valami veled kapcsolatban, vagy rajtad, mert egyszerűen irritálja, hogy Te esetleg máshogy, jobban csinálod/képviseled, amit ő. Ha valaki rosszindulatból kritizálja a ruhádat, az csak azért lehet, mert nem tudja elfogadni, hogy máshogy is lehet öltözni, mint úgy, ahogy neki tetszik. Vagy kritizálhatja a youtube sminkvideódat azért, mert ő úgy gondolja, az övéi jobbak. Persze az is lehet, hogy valakinek csak nem tetszel, vagy az illető egy bunkó, és imád másokat kritizálni. A rosszindulatú kritika általában értelmetlen és felesleges. Ez valóban megbánthat másokat. Ráadásul tartalmatlan: legtöbbször az illető nem tudja megmondani, miért az a véleménye, ami. Csak az és kész. Sok esetben lehet erős stílusú, de általában olyan emberek mondják, akiknek kicsi az önbecsülésük. Valójában magukkal nincsenek megelégedve, és nagyon zavarja őket, ha mások viszont jól érzik magukat, elérnek valamit. Ők azok, akik sokat szeretnek dumálni másokról, arról, hogy ki mit csinál rosszul, de ők maguk nem mozdulnának meg, hogy saját magukért tegyenek valamit. Könnyebb ülni és másokat kritizálni. Általában sikerül oda bökniük azt a kritikát, ahol nekünk a legjobban fáj, ők maguk azonban mélységesen kiborulnak, ha kritizálják őket.

„Milyen bénán pasizik az a csaj. Szerintem te pont ilyen bénán csinálnád, ha erre lenne szükséged. Még szerencse, hogy nincs.”

3040464-poster-criticismblank

A kritika kezelése – és a fagyi

Fújj egy nagyot és gondold át!

Amikor kritika ér minket, hajlamosak vagyunk gyorsan, meggondolatlanul reagálni. A szavaknak bizony súlya van és ez komolyan megbánthat minket, vagy feldühíthet, sőt olykor el is tudnánk sírni magunkat, igaz? Az első és legfontosabb ilyenkor, hogy álljunk félre, menjünk olyan helyre, ahol egyedül lehetünk, gondoljunk át, vegyünk mély levegőt! Ez segíthet abban, hogy megfontolt módon reagáljunk. Ha az segít, ehetünk egy kis fagyit is!

Miért bánt a kritika?

Gondolkodjunk el, valójában miért is okoz gondot az adott kritika? Miért is vagyunk annyira kiakadva rajta? Ha erre rájövünk, könnyebben tudjuk kezelni, el tudjuk választani az adott szituációtól.

Persze az is fontos, hogy ki kritizál. Ha olyan személyről van szó, aki fontos az életünkben, akkor annak nagyobb hatása van ránk. Próbáljuk meg megtudni miért kritizál, próbáljuk megérteni az álláspontját, ez segíthet magunkat is felmérni. Ha pedig a kritizáló személy nem nagyon érdekel, akkor a kritikája se érdekeljen! Hagyjuk, hogy magában kritizáljon, menjünk el vígan fagyizni.

criticism

Konklúzió  – Jogos volt?

Ha már a fagyizóban vagyunk és van időnk gondolkodni, derítsük ki, jogos volt-e a kritika? Van-e benne igazság? Próbáljunk a helyzetre kívülállóként gondolni: te mit mondanál magadnak ilyen helyzetben? Még az is kiderülhet, hogy félreértés az egész, szóval az is megoldás lehet, ha ráírunk a kritizálóra, hogy magyarázza meg. Mondjuk fagyira ne hívjuk meg! Ha végül az derül ki, hogy neki van egy véleménye, és az nem változik, akkor hagyjuk rá. Van jobb dolgod is, ott van még a fagyi előtted, amiről a kritikusod lemaradt.

Kritikára kritika

Vannak, akik úgy kezelik a kritikát, hogy egész egyszerűen visszavágnak, szintén kritikával! Ennek általában nincs jó vége, mert a végén mindenki egyre jobban megbántódik, egyre hevesebb lesz a vita, míg végül akár veszekedéssé is fajulhat. Értelmetlen az egész! Inkább együnk még egy kis fagyit.

icecream

A kritika hatásai

A kritikák egyébként komoly problémákat is okozhatnak, különösen akkor, ha olyan dolog miatt kapjuk őket, amiről nem tehetünk. Ha írsz egy házidolgozatot, arról lehet véleménye az osztálytársadnak és a tanárodnak is. Ezt még könnyebben lehet kezelni, mint azt, hogy valaki például, más mint a többi, ezért kritizálják. A kritikának súlya van, felelősen használd!

Az internet megjelenésével egyre több ember adhat hangot a véleményének, a negatív hozzászólások vírusként terjednek az interneten. Sajnos nem egy tragédiát is okozott már a kritizálás, vannak olyanok, akiket a halálba, öngyilkosságba kergetett. Számos fiatal jár pszichológushoz, amiért a suliban rendszeresen kritizálták a többiek, vannak, akik sosem tudják kiheverni. Ha tehetjük, mielőtt kritizálunk, jól gondoljuk át, hogy tényleg szükség van-e rá!

cw-1

Hogyan kezeld a kritikát?
Te hogyan kezeled a kritikát?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share