Hogyan legyen menő zenekarod?

Rovat

Megosztás

Kövess egy élő legendát!

Sok kamasz ábrándozik hírnévről, fényes zenei karrierről és sikítozó rajongókról, miközben ők a színpadon zúznak. A középiskolában gyakran alapítanak bandákat, de a koncertek kifulladnak egy iskolai karácsonyi fellépésben. Így marad a Youtube, ahol több ezer másik zenekarral versengve kell elnyerniük az internetezők figyelmét (és mindent eldöntő lájkját). Pedig korántsem ez az egyetlen lehetőség, ami a vágyott hírnevet meghozhatja számukra.

2014-ben a kormány úgy döntött, felkarolja a fiatal és tehetséges könnyűzenei előadókat, zenekarokat, akiknek nevét még nem ismeri a világ: létrehozta a Cseh Tamás Programot az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával. Névválasztásuk nem véletlen: Cseh Tamás a ’70-es, ’80-as évek egyik legnépszerűbb hazai zenésze volt. Első albuma 1976-ban jelent meg Levél nővéremnek címmel, amit tizennyolc (!) másik lemez követett – volt, hogy egy évben kettőt is kiadott. A dalokat jelentős kitüntetések követték: pályája során többek között Liszt Ferenc és Kossuth-díjat is kapott. Cseh Tamás volt korának lázadója: még zenei karrierje elindulása előtt, 1964-ben létrehozott egy társaságot, amit Füst a szemében-nek keresztelt el. Törzshelyüknek a Bakonybélt választották, ahol úgy éltek, akár az indiánok: sátorokban, lóháton ügetve.

Cseh Tam‡s

A zenészt tehát sok fiatal tekintheti példaképének.

Próbateremből az EFOTT-ra

A program pályázatok útján választja ki azon tehetségeket, akiket később támogatni kíván. Így történt ez azzal a 42 induló zenekarral is, akik segítségükkel felléphettek a Hegyalja Fesztiválon, az EFOTT-on és Kapolcson is. Ahol természetesen már saját lemezük dalait adhatták elő a közönségnek. A Soul Surge, mely két pályázatukat is elnyerte, turnéra indulhatott, a Margaret Island pedig első profi videóklippjét készíthette el.

Ti se csak ábrándozzatok a gyönyörű zenei karrierről – tegyetek is érte! A Cseh Tamás Program ezúttal könnyű-jazz és népzenét játszó zenekaroknak hirdetett pályázatot, hogy a legjobbak előzenekarként léphessenek fel. A jelentkezési határidő november 11, éjfél. Összesen egyébként nyolc alprogramjuk van: az előzenekarok mellett támogatják a vidéki könnyűzenei klubbok, a kevésbé ismert rádiók, tévék műsorait is, de a magyar könnyűzenei előadók külföldön való megismertetéséért is sokat tesznek.

ppl
A Soul Surge rengeteget köszönhet a programnak

 

Népszerűsíthetitek magatokat kizárólag a Youtubeon is, de minek, ha létezik egy sokkal biztosabb út a hírnév felé?

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

Szöveg: Fekete Fanni

Fotó: weheartit

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,305KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta