Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hogyan működik az alkohol?

Hogyan működik az alkohol?

Karikás a szemem…fúj. Hányingerem is van, jajj, a fejem. Uhh … Eskü, soha többet nem iszom!

Hogy ne legyél másnapos?

Bevált módszerek a másnaposság elkerülésére:

 • Ha tudod, hogy alkoholt fogsz inni este, akkor egyél rendesen nap közben = főtt étel vagy szendvicsek, nem csak egy banán!
 • Ugyanez a folyadékbevitelre: minél több vizet igyál aznap!
 • Amennyi piát megiszol, annyiszor legalább 2 dl vizet meg kéne innod! (Egyébként ez a kávéivásnál is így van)
 • Amikor már érzed, hogy nem esik jól, fáj a fejed, vagy csak nem kívánod, akkor ne igyál többet! Ez egy nagy titok, és gyakorolni kell
 • Ha hánynod kell, legyél túl rajta mielőbb, sokkal jobb lesz!
 • Lefekvésnél pedig készíts ki magadnak legalább egy liter vizet, hogy éjszaka, ha szomjas leszel, tudj inni belőle. Migréneseknek vagy fejfájósoknak érdemes a lágyzselatin-kapszulát is bevenni vagy az ágy mellé készíteni fejfájás ellen.
 • Másnap igyál kaukázusi kefirt! (Örökre hálás leszel ezért a tippért, én is az vagyok)

 

 

Miért iszunk? És miért ilyen sokat?

Sokszor azért, mert kínálják. Azért is, mert szeretnénk kontrollt veszíteni, és bódult állapotban lenni. Ehhez egyre több alkohol kell, ahogy hozzá szokunk a mennyiséghez. Van, aki szomorúságában iszik, van, aki örömében. Mennyit és mit fogyasztunk? Nézd meg itt!

Alkohol nélkül nem igazán van buli. Hacsak… A HVG szerint Kelly Fitzgerald, a Huffington Post bloggere megfogadta, hogy nem iszik több alkoholt, és 1 év után leírta élményeit. Állítása szerint az érzékei sokkal jobban működtek ezután, és helyreálltak az emberi kapcsolatai is. “Amikor rossz dolgok történtek velem, azonnal az alkoholba menekültem. A józan évem alatt azonban megváltozott a gondolkodásmódom, és ma már elhiszem, hogy a felmerülő problémák kezelhetők, sőt megoldhatók”

Hmmm…érdekes.

image

Néhány szomorú adat

 • Állítólag, Magyarországon 70%-kal nagyobb az alkohol miatti elhalálozások száma, mint Franciaországban, pedig ott is szeretnek ám inni, és az egy főre jutó megivott mennyiség szinte ugyanannyi, mint nálunk.
 • A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2013-as felmérése szerint Magyarország az elsők között van az alkohol okozta májzsugorodás következtében elhunytak számában.
 • Magyarországon az alkoholbetegként nyilvántartottak közül 40% nő.

 

alkohol HU

Mi történik a szervezetünkben, amikor iszunk?

Miért szédülünk, mozgunk nehezebben, beszélünk lassabban és artikulálatlanabbul? Az alkohol a pszichoaktív drogok közé tartozik, a központi idegrendszerre hat, úgy módosítva a tudatot. A szervezetre gyakorolt hatás leírása biológiai szempontból:

Elsősorban a máj bontja le az alkoholt, amit megiszunk. Egy enzim az alkoholt először tovább bontja acetaldehiddé, majd átalakítja acetáttá, mindezt szinte pillanatok alatt. Sajnos az alkohol tényleg sejtméreg. Igen, tudom, hogy ezt rossz hallani, mert „mi lesz akkor a bulikkal?” De ez a szomorú igazság. A pontos infó ez: az italunkban lévő etil-alkohol lebontása során keletkező acetaldehid az a bizonyos mérgező vegyület. Nem beszélve a szabadgyökökről, amik pedig a májsejteket károsítják.

A nők szervezete gyorsabban szívja fel, és  lassabban dolgozza fel az alkoholt, mint a férfiaké.

Ezen kívül a várva-várt téma: az alkohol az idegrendszerre van a legnagyobb befolyással, ezen belül leginkább a memória, a figyelem, a koordináció és koncentráció lesz gyengébb a rendszeres fogyasztás miatt. A különféle gátló és serkentő hatásoknak köszönhetően például az indulatok „normális” kezelése is nehézkes ittas állapotban. Ez az agyban a ventrális tegmentum feladata, ezt a működést azonban az itóka sajnos, bizony befolyásolja. Bővebben a témában például itt olvashatsz.

Hallgassuk és nézzük meg közösen Pista bácsi véleményét:

Fontos tudnivalók az alkohol hatásáról, terhesség alatt

Sokan nem tudják, de a magzatra nagyon nagymértékű a káros hatása. Elsősorban azért, mert a magzat vérkeringése az anya vérkeringésével „össze van kötve” és így, ha az anya italozik, akkor a méreganyag a a magzat vérébe, agyába, májába is eljut. A különbség csak az, hogy a magzat nem rendelkezik alkohol lebontó enzimmel, így az ő vérében és szerveiben az alkohol folyamatosan jelen van. Ezzel ellentétben az anya szervezetében történő lebontó folyamatok során keletkező, mérgező anyagok szintén eljutnak a magzat szervezetébe. Így a károsító hatás a pici szervezet számára drámai. Sokféle tünete lehet a babának emiatt születés után, idegrendszeri, testi vagy mindkét szinten.

Tehát azt mondják, terhesség alatt semmilyen alkoholtartalmú italt ne igyunk, más orvosok úgy vélik, töményből nulla, gyengébb alkoholból pedig egy pohár legyen a maximum, de ne legyen rendszeres. Terhesség esetén érdemes elmenni szülész-nőgyógyászhoz, és alaposan beszélgetni a témáról.

670px-Have-Fun-Without-Drugs-and-Alcohol-Step-2

Én nem vagyok alkoholista!

A túlzott ivásnak sok fajtája van, a gyakran, de nem túl sokat  italozgatástól a ritkábban, de padlóig vedelésig. Hivatalosan a függőség az az állapot, amikor biológiai és/vagy mentális szinten jelenik meg a hiányérzet, amit vagy kényszerű ivás, vagy megvonási tünetek kísérnek. Az, hogy ez kinél hogy alakul vagy alakulhat ki, egyénenként eltérő lehet. Az pedig, hogy valakiből végül is függő ember váljon, a környezeten és a genetikán is, de elsősorban az önismereten és az önkontrollon múlik, mindkettő tanulható.

Olyan helyekből sok van, ahol ezeket meg is lehet tanulni, ezek bentlakásos jelleggel működnek szerte az országban.

Akkor hogyan igyak, mennyit?

Ugye. Ez a jó kérdés. Szerintem (magánvélemény) ne csinálj belőle rendszert, ha már nem megy pia nélkül, az már baj. Tehát néha buli helyett szervezz magadnak más tennivalót a következő nap reggelére,mondjuk egy túrát, és akkor nem fogsz elmenni iszogatni. 🙂 A töményezést sem árt csökkenteni, és kipróbálni néha, hogy vajon elég-e csak 1-2 sör…Összességében: önszabályozás kell, és minden meg van oldva! Ha pedig ez nem megy, akkor keress fel egy addiktológiai intézetet, ahol ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

Végezetül a budapesti italozós szabályokról

 • Biztosan tudod, de ide tartozik, hogy 18 év alattiakat nem szolgálhatnak ki a boltokban alkohol- és dohányáruval. Ezt a törvény bünteti.
 • Általában Budapest összes kerületében tilos a köztéri italozás, és pénzbírság jár érte. Vannak olyan kerületek, ahol még a szilveszter kivételt jelent, de ki tudja, hogy lesz ez ebben az évben.
 • A közkedvelt Erzsébet téren például hivatalosan csak a szórakozóhelyeken ihatsz alkoholt, illetve a hozzájuk tartozó teraszokon.
 • A szórakozóhelyek azzal próbálják kiszűrni a 18 év alattiak alkoholfogyasztását, hogy nem engedik be őket e korhatár alatt. Budapesten a legtöbb szórakozóhely ilyen szabályok szerint működik.

 

Szerinted
Téged fenyeget az alkoholizmus veszélye?

 

Képek: iforidiot.com, wikihow.com, pinterest.com