Hogyan ne “feszülj rá” egy dolgozatra

Rovat

Megosztás

Kerget a lelkiismeret? Úgy érzed, hiába tanulnál, már akkor se lenne meg a doga? Íme, néhány tanács, hogyan ne feszülj rá egy dolgozatra!

Amikor annyira átjár a stressz, hogy nem tudsz enni, már a suli gondolatától is görcsbe rándul a gyomrod, remegsz, a teszt időpontja olyan, mintha a kivégzésedé lenne, és hiábavalóságnak érzed, hogy egyáltalán megpróbáld felemelni a könyveidet.

Forrás:giphy

Nyugalom, semmi pánik:

Élve mész be, élve jössz ki!

Amit érzel, teljesen normális. Ilyen helyzetben mindannyian ezt érezzük, ha van lelkiismeretünk. Érzed, hogy mennyi minden múlhat ezen a dolgozaton, hogy sokkal többet kellett volna belefektetned, bűntudatod van. Teljesíteni akarsz, bizonyítani mindenkinek, de legfőképpen magadnak.

Forrás:giphy

1. Jelöld meg a tananyag elejét és végét.

2. Számold meg, hány tételed van, cimkézd fel őket.

3. Oszd be a hátralévő idődet ezeknek megfelelően.

4. Jelöld ki tételenként a legfontosabb pontokat, amikre az egész anyag épül – így kapsz átívelő fogalmat arról, mit kell megtanulnod.

5. Olvasd el az első tételt. Jegyzeteld ki a főbb pontokat. Majd próbáld meg fejből felmondani, amit olvastál és lejegyzeteltél.

6. A 3. tétel megtanulása után, fokozatosan meg fogsz nyugodni. Ahogy érzed, hogy megy a tanulás, és teszel azért, hogy jó eredményt érj el, a lelki egyensúlyod helyére fog billenni.

Ha nem is sikerül ezzel a módszerrel végig tanulnod a hosszú tételek listáját, ne ess pánikba! Az agyad rá fog állni arra, amit tanulsz, ezért az átolvasás- felmondás kombó a rendelkezésedre fog állni. Végül, a saját szavaiddal fogod tudni megfogalmazni az anyagot, ami által emlékezni fogsz arra, amit a könyvben tanultál.

Forrás:giphy

A szorongás és félelem csak addig tart, amég nem tetted meg az első nagy lépést. Senki nem kéri, hogy hegyeket mássz meg, vagy hozd le a csillagokat az égről. Ez egy küldetés, amit teljesítened kell, egy kihívás, amit le kell győznöd, ahhoz, hogy nyugodtan hátradőlhess és élvezhesd a mindennapjaidat. Előbb-utóbb nem kell majd teszteket töltögetned, vagy felelned óra elején. Most tudod bizonyítani, hogy képes vagy rá. Ha előtted mindenkinek sikerült… Neked miért ne menne?

Forrás:giphy

Hogyan ne “feszülj rá” egy dolgozatra
Te mitől lennél nyugodtabb, ha érzed, hogy közeledik a számonkérés?

Borítókép: freecreatives

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta