Ezt nézed:  / Suli / Hogyan rázódj vissza a tanulásba?

Hogyan rázódj vissza a tanulásba?

Bizonyára úgy érzed, hogy a nyár csak úgy elszállt, mintha ott sem lett volna, és Te máris újra az iskolapadban találtad magad. Majd hazaérsz, lehajítod a táskád a sarokba, és az ágyon hátradőlve azon töprengsz, hogyan is kezdj neki annak a halom leckének és tanulnivalónak, ami egy hete még a láthatáron sem volt. Adunk néhány tippet azoknak, akik még mindig nem tudják, hogyan lássanak munkához a hosszú szünet után.

Próbáld meg beosztani az idődet. Mind tudjuk, hogy a nyári szabadság után ez nem megy majd könnyen, de egy jól összeállított napirend csodákra képes, sőt rengeteg időt spórolhatsz meg vele. Több marad majd a mókás dolgokra is.

Ha már tudod, mikor mit fogsz csinálni, bizonyosodj meg róla, hogy éppen akkor csak arra az egy dologra fókuszálsz. Ha épp matek lecke van délután 4-kor, próbáld meg arra az időre ignorálni azokat a dolgokat, amik elterelik a figyelmed. Ez most fájni fog, de pl. egy kis időre tedd el szem elől az okoskütyüket. Hidd el, ha tanulás idején csak a tanulásra fókuszálsz, sokkal hamarabb végzel majd, mint azt gondolnád.

Haladj kis lépésekben, hiszen a majdnem 3 hónapos nyári szünet után az agyadnak is kell egy kis gyakorlás, mielőtt visszarázódna a 9 hónapos rutinba. Ne akarj mindent egyszerre a fejedbe tömni, mert azzal csak lefárasztod magad és teljesen elveszíthetsz mindenféle motivációt és tanulási kedvet. Türelem rózsát terem, vagyis ez esetben jobb jegyeket és több szabadidőt.

Készíts színes jegyzeteket, ezzel is fenntarthatod a figyelmed, ráadásul a színek rengeteg jó érzéssel tölthetnek el, így kevésbé kell attól tartanod, hogy rögtön elunod magad.

Próbálj meg beszélgetni valakivel a tanultakról, ez nem csak segít memorizálni a dolgokat, de a társaság sokszor egyébként is jót tesz, ráadásként így tesztelheted is, mennyi mindent sikerült megjegyezni az adott témával kapcsolatban.

Ha már besokalltál, állj fel, hagyj hátra mindent egy kis időre. A friss levegő, és egy kis mozgás sokat segít. Játszhatsz a kutyussal, macskával, nyuszival, akármid is van, hagyd, hogy elterelje a figyelmed a tanulásról egy kis időre, majd, amikor már úgy érzed, kitisztult a fejed egy kicsit, nyugodtan láss neki újra a dolognak.

Mozgasd meg a képzeleted tanulás közben! Épp töri lecke van? Próbáltad már a királyok és királynék helyébe képzelni magad? Lehet, hogy nem is olyan rossz módszer igaz? Akár a bioszban is segíthet ez a fajta játék, ráadásul egy kis időre az lehetsz, aki, vagy ami csak lenni akarsz.

Mindezek mellett talán a legfőbb dolog, hogy semmiképp sem kell bepánikolnod a tanulnivalótól. Ne ijesszen meg, ha már az első héten tele lesz a táskád könyvekkel, és már jónéhány oldal betelik a szép új füzetekben is, hiszen ez a normális. Elsőre soknak tűnik, de ez mind csak azért van így, mert több, mint 2 hónapig semmi másra nem volt gondod, a nyári munkán, a szórakozáson és a pihenésen kívül. Ne aggódj, biztosan hamar visszarázódsz a tanulásba.

Fotók: theoakleafnews.com, hbr.org

 

Tanulás
Neked sikerült már visszarázódni?

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share