Hogyan szabadulhatsz meg végérvényesen a nemkívánatos ajándékaidtól?

Rovat

Megosztás

Mindig kellemetlen a szitu, ha kiszúrják a szemed valami rettenettel karácsonykor, ami vagy kicsi, vagy csúnya, vagy egyszerűen tényleg rettenet. Nagy a dilemma, hogy mit csinálj. Most szólj, vagy ne szólj? Lehet megbántod a lelkes ajándékozót…

Gondold először végig. Mennyire jó a kapcsolatotok ahhoz, hogy elmondd neki, hogy ezzel tényleg durván mellélőtt. Gyakorlatilag kitolt veled. Hát hová tedd ki, vagy hová vedd fel ezt a förmedvényt? S-es méret? WTF? Te L-es vagy, ezen még rendesen ki is akadhatnál… a fél karodra ha felhúzod azt a nadrágot már jó.

Ha a pasid, vagy a csajod az illető, és még nem elég stabil, sőt nagyon is  friss a kapcsolat lehet nem kellene megbántanod vele. Ha viszont egy világi spanod, vagy valamelyik jó arc rokonod, ne légy rest! Mindketten csak nyerhettek! Te is örülsz, ő is örül, hogy te is örülsz, és megtudod tőle, hogy te is sz@r ajándékokat adtál neki, ennek meg újra örültök, hogy végérvényesen megszabadulhattok a nemkívánatos ajándékaitoktól.

Kérd el szépen az ajándékozódtól a blokkot, a számlát és ugorj fejest a vásárlók elállási jogának gyakorlásába. Mindenképp jobban jársz, ha a meglepőd internetről rendelte meg a meglepetésed. Nézzük miért?

ebay23b-1-web

Online rendelés

Megillet a jog, hogy az interneten megrendelt, a nem üzletben vásárolt (például telefonon vagy csomagküldő szolgálattól rendelt, illetve házaló ügynöktől vett) termékek megvételétől elállj, melyre 14 napig van lehetőséged.

A 14 nap a megrendelt áruk átvételének napjától veszi kezdetét, ez alatt az időszak alatt indoklás nélkül jogod van elállni, csak erről tájékoztatnod kell az ügyfélszolgálatot is.

Miután visszaküldted a terméket, a kereskedőnek, vagy a cégnek 14 napja van arra, hogy visszajuttassa neked a vételárat. Levásárolhatod, számlaszámra kérhetsz utalást, illetve postai úton is, ami igen hosszú idő. Ezt jobb, ha kerülöd.

Ha esetleg a ruha mérete nem jó, akkor arra is van lehetőséged, hogy visszaküldd postán. Cégtől függ, hogy a posta költségét te állod-e, vagy ők.

Ha hibás terméket kaptál (nyomdahiba, sérülés, szakadás), akkor a kereskedő kötelessége, hogy díjmentesen, futárral kicserélje neked a terméket.

Nagyon fontos, hogy a számlán található rendelésazonosítót tudd. Anélkül is rá tudnak keresni a termékre, például az e-mail címed alapján, de az ő munkájukat is megkönnyíted ha megtartod a számlát.

Elálláshoz ki kell töltened egy nyilatkozatot és elküldened.
Címzett:
Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében:
Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja:
A fogyasztó(k) neve:
A fogyasztó(k) címe:
A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)
Kelt”

 

A 14 napos idő nem vonatkozik az alábbi termékekre:

1. Miután letöltötted az e-könyvet, nem állhatsz el a vásárlástól
2. Egyedi megrendelésre készült, például névvel ellátott termékek
3. Lezárt adathordozó, például CD, DVD felbontás után
4. Higiéniai termékek (borotva, epilátor, elektromos fogkefe)
5. Konkrét időpontra szóló repülő- és vonatjegyek, koncertjegyek, szobafoglalások

iStock_000011997208Large

Bolti vásárlás

Bármilyen probléma lenne később a termékkel, reklamálni csak a nyugta birtokában tudsz.

Ha megajándékoznak és nem jó a méret, vagy nem tetszik az árucikk, bár a termék nem hibás, nem kérhetsz cserét, és nem kérheted vissza az üzletben az árát.

Érdemes azért e lehetőségre rákérdezni, de az ilyen típusú plusz szolgáltatást akkor lehet “számon kérni”, ha a cég ezzel hirdeti magát, vagy vevőinek a vásárláskor ilyen szolgáltatást ígért.

Ha a termék, melyet megvettél rossz, hibás, szakadt, akkor kérhetsz javítást, vagy cserét. Amennyiben ez nem lehetséges, nem vagy köteles levásárolni, vételár-leszállítást kérhetsz vagy a teljes vételár visszatérítését.

Az elektronikai kütyüket 3 napon belül a kereskedő köteles kicserélni ha meghibásodnak, de csak minőségi kifogás esetén

Egy jó tanács:

Kedvességgel, tisztelettel sokkal többre mész, mintha az asztalt csapkodnád, hogy márpedig azonnal neked mindent csináljanak meg. Ilyenkor a te ügyed szépen a lista aljára csúszik, és csak az utolsó előtti pillanatban vesznek majd tudomást rólad, amikorra már teljesen felforrt az agyvized.

Fotó: assets.nydailynews.com, apprisen.com, cdn1.smosh.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta