Hogyan tanulj gyorsan és stresszmentesen?

Rovat

Megosztás

Idegbeteg leszel, ha tankönyvet veszel a kezedbe? Ötven módszer közül válogathatsz- csak a bőség zavarát látva nehogy stresszelni kezdj!

Az állandó idegeskedés sokunk életét megkeseríti. Különösen akkor válik zavaróvá a görcsbe rándult gyomor és a verejtékcseppek a homlokon, ha egy számunkra fontos dolog végzésében gátol meg minket. Mint például egy sorsdöntő vizsgára való tanulás.

A scotthyoung.com nevű oldal ötven módszert gyűjtött össze, ami segít elűzni a stresszt, s magadhoz édesgetni az olyan fontos adatokat, mint például Mátyás koronázásának évszáma vagy Afrika országainak neve. Mi a legötletesebbeket mutatjuk be az oldal alapján.

1. „Taníts, mester!”

Az lehet, hogy még nem sikerült memorizálni az anyagot, de ha hangosan felolvasod egy ismerősödnek, magyarázatokkal tarkítva, garantáltan sikeres lesz a tanulás. Ahogy egy tanítótól ez elvárt.

2. Ez olyan emberi!

Antropomorfizációnak nevezzük a dolgok emberi tulajdonságokkal való felruházását. Ez az állatmesék gyakori technikája, de neked is barátod lehet. Képzeld csak el, milyen magányos az a fel nem fedezett kontinens… Természetesen az 1526 előtti években. Idegen szavaknál pedig: der a szigorú apa, die a kedves neje, s a kis das az ő kislányuk.

3. Ép testben ép lélek

Aki gyakran mozog (és hozzá egészségesen étkezik), az jobban tud gondolkodni, élesebben vág az esze. Tanulás közben érdemes tornagyakorlatokat végezni – és még izmosabb is leszel tőle!

4. Családi állapota: most tanul, és nem ér rá ilyen felesleges dolgokra

De az internetezésre azért igen. Posztolj minden információt, amivel sehogyan sem tudsz megbirkózni. Ha nem akarod, hogy ismerőseid üzenőfalát ellepjék a tatárjárásról szóló adatok, állítsd be úgy, hogy csak te láthasd, amit kiírsz. Persze nem muszáj rögtön a világhálóig menekülni: a szekrényedre vagy a tükrödre is ragaszthatsz cetliket, amik emlékeztetnek 1241- és 42 eseményeire.

5. Röviden s tömören

Főleg idegen nevek esetében vonod fel a szemöldöködet, hogy neked ez kínai, pedig a feltaláló holland volt. Kezdd a vezeték-és keresztneve kezdőbetűivel! Először ezeket, azaz monogramját jegyezd meg, utána már könnyebb lesz mind a huszonöt betűt. A rövidítés természetesen minden területen szóba jöhet.

6. „Családfa-kutatás”

Készíts diagramot a rendelkezésedre álló, egymással összefüggő információkból! Így kevésbé leszel elveszett, ha például az emberi test részeiből kell felelned, de párhuzamba állítható költeményeknél is hatékony módszer.

7. Vagy inkább családregény

A rokonfogalmak főszereplésével (is) történetet alkothatsz, ha nagy fantáziával vagy megáldva. Lehetőleg legyen időrendi sorrendbe téve – hacsaknem Odüsszeusz a téma – különben még inkább összezavarodsz a dátumok bűvkörében. A száraz fizika esetében megengedettek a faviccek is.

lengés

8. Személyre szabottan neked

Mindenkinél más okozza a stresszt, és más is szünteti meg. Jóga? Beszélgetés a barátokkal? Egy kiadós házibuli? Válaszd, ami téged megnyugtat. De vigyázz, nehogy a nagy nyugodtságból délig tartó alvás legyen!

9. S időre szabottan is

Van, akinek az agya korán reggel a legfrissebb, más éjszakai bagoly módjára alvás helyett memorizálja a tanulnivalókat. Te is válaszd ki a számodra legmegfelelőbb órákat, és akkor leselkedj neki az olvasásnak.

10. Kényelem mindenek felett

Az idő mellett a megfelelő póz és környezet megtalálása is fontos. Törökülés, ágyban fekvés, pléden hasalás? Égők, nyitott ablak, madárszó? Ahány diák, annyi tanulási rituálé. Csak engedd is be komfortzónádba Neumann Jánost, Jedlik Ányost és társaikat!

11. Tesztből ötös

Tölts ki feladatlapokat az adott témában (persze megoldókulcs birtokában). Így sokkal könnyebben átlátod, mi az, amit még gyakorolni kell.

12. Az idő aranyat ér

Bizonyára neked is. Nincs is annál bosszantóbb, mint egy teljes napig görnyedni a füzet felett, majd este rájönni, hogy nem emlékszel az olvasottakból semmire. Akaraterő kell hozzá, de ha nem szeretnéd, hogy ez ismételten bekövetkezzen, tüntess el a közeledből minden figyelemelterelőt, legyen az egy regény vagy az okostelefonod, és add át magad a tanulnivalónak. Szánj minden oldalra tizenöt percet. Ez idő alatt olvasd el párszor, majd próbáld visszamondani magadnak. A következő tizenöt percben a másik oldalon a sor.

13. Papír és toll híján

Használd a saját kezedet! Minden ujjad jelképezzen egy-egy témakört, fogalmat, uarlkodóházat, képletet… Ha rápillantasz, mondd el, ami eszedbe jut róla!

14. És az élet megy tovább

Stresszelsz, mert nem akarsz rossz jegyet. A hideg borsódzik a hátadon, ahogy elképzeled a függőleges vonalkát az ellenőrződben. Pedig ez csak egy szám, amit pár nap múlva elfelejtesz. Megkapod, bánkódsz miatta, de az élet halad tovább. Ellenben a megtanult információk örökre veled maradnak.

(Fotók: szovicc.blog.hu, youtube)

Szerző: Fekete Fanni

No stressz
Te is idegbeteg leszel, ha tanulni kell?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta