Kádár János elveszett feje inspirálta Kemény Zsófi és Agócs Márton első közös dalát

Rovat

Megosztás

A Konyha zenekar frontembere, Szepesi Mátyás még a koronavírus-járvány hazai kirobbanásakor intézett felhívást zenésztársaihoz. A Palackposta célja nem kevesebb lett, mint hogy alkotásra buzdítsa a fellépések nélkül maradt művészeket.

Szepesi arra kérte zenésztársait, ragadjanak hangszert és írjanak dalt, ezzel erőt adva nem csupán önmaguknak és kollégáiknak, de az élőzene nélkül maradt rajongóknak is.

A felhíváshoz több előadó is csatlakozott, Hangácsi Mártontól kezdve a Meg egy cukorka formációján át. A Palackposta inspirálására állt össze a Mezaliansz duója is, mely kezdetben csak a Szepesi-féle kihívásra írta meg az Elveszett fej című dalt, aztán a dolgok úgy alakultak, hogy a friss alakulat tovább gondolta az egyszeri alkalomra szóló közös zenélést.

A Mezaliansz Kemény Zsófi és Agócs Márton duója. Zsófi – Kemény István kortárs írónk lánya – Sophie Hard néven elsősorban költőként, rapperként és slammerként tevékenykedik, de ír forgatókönyveket is, illetve a Klasszik Lasszó formáció tagja. Utóbbi szintén egy egyszeri formációnak indult, melyet a Czinki Ferenc író a Blahalouisana zenészeivel közösen hívott életre. A felálláshoz csatlakozott az Ivan and the Parazol frontembere, Vitáris Iván és Kemény Zsófi is.

Agócs Mártont pedig az Aurevoir frontembereként ismerhette meg a közönség.
A fiatalok két irányból érkeztek tehát a projektbe, Agócs a zene, sőt családilag a népzene, Zsófi pedig az irodalmi vonalat képviseli. A zene pedig, amit ketten összehoztak leginkább a polbeat stílusirányzatot képviseli, de a duó szívesebben hivatkozik a „társadalmi célú pop” megnevezésre.

A duó neve pedig, a Mezaliansz egy francia eredetű szó, mely rangon aluli házasságot jelent. Hogy miért is ez lett a formáció neve, az titok, Zsófiék mindenkinek a fantáziájára bízzák a név eredetének megfejtését.

A karantén kihívásra készült dal az Elveszett fej címet kapta, és egyben ez lett a Mezaliansz első hivatalos dala is. Agócs Márton elmondta, hogy eleinte tényleg csak egy egyszeri közös alkotásról volt szó, de aztán úgy alakult, hogy közös dalszerzésbe kezdtek Zsófival, a nyár folyamán, mikor a karanténszabályok kicsit lazultak, néhány klubkoncertet is adtak.

Az Aurevoir frontembere hozzátette, a fellépésekkor még nem volt annyi Mezaliansz dal, hogy azok egy teljes estét kitöltsenek, így a régi szerzemények közül egymás kedvenceit hangszerelték át olyanformán, hogy azokat két gitár-ének felállásban elő tudják adni. Agócs megjegyezte, hogy nyár óta folyamatos a közös munka Kemény Zsófival, így előbb-utóbb a közösen átírt számokat úgyis felváltják majd a Mezaliansz szerzemények.

A duó első önálló dalához, az Elveszett fejhez most klip is készült.

A mű a végleges formáját Törőcsik Kristóf (basszusgitár), Szűcs Viktor (dob) és Beke István (billentyűs hangszerek; felvétel, keverés, masztering, zenei rendezés) közreműködésével nyerte el. A dal hangszereléséből és stílusából adódóan ráadásul – a szerzők szerint – kiválóan alkalmas a tábortűzi egyszálgitáros éneklésekhez is.

A szerzeményről Kemény Zsófi osztott meg néhány háttérinfót:

„Gyerekkoromból emlékszem a történetre, hogy Kádár János sírját feltörték, és ellopták a koponyáját. A rendőrség egy darabig üldözte a tetteseket, de egy idő után feladták, és a fej (ha jól tudom) azóta sem került elő. Sokszor próbáltam megfejteni, hogy vajon miért csinálta ezt, aki csinálta, és próbáltam elképzelni, hogy vajon most hol lehet az a fej. Nem tudom, hogy kiderül-e valaha az igazság, de ez a dal a keresésről szól. Arról, hogy a múlt relikviái között élünk, át- és átértelmezve őket. Az Elveszett fej a generációváltásról szól, arról a türelmetlenségről, amellyel az új generáció leszámol a szülei óvatos, múlthoz kötődő szemléletével.

„Gyere és keressünk új fejeket, ha valamit elkezdünk, az új fejezet, fordul a kocka, fordul a gömb, új ez az éra, új felelős”

– szól az átvezető rész a dalban.”

A rapper-slammer hozzáteszi, hogy míg tavaly ilyenkor, a járvány kezdetén még el lehetett játszani azzal a gondolattal, hogy valami végképp lezárult, és mindez valami újnak és ismeretlennek a kezdete, de már ez a gondolat inkább mázsás súlyt kapott. Hiszen mostanra már tudjuk, hogy semmi sem lesz olyan, mint régen, és érezzük, hogy jobban kell vigyáznunk egymásra, így az egyéni felelősségünk is megnőtt.
A klip koncepciója a dal eredeti szellemiségéhez méltón egyszerű: egy csapat fiatal Budapestet járja, és keresik Kádár János elveszett fejét, de persze nem találják, helyette viszont megtalálják egymást, és az értelmetlennek tűnő keresés az együttlétben valahogy mégis értelmet nyer.

A kisfilm koncepcióját Lakatos Tamás rendező álmodta meg, a csapat pedig lelkesen követte az utasításait. A jelenetek egy részét egy kelléknek szánt régi, családi videókamerával rögzítették. A VHS-feelinghez pedig a Csoma Gabriella által válogatott, nyolcvanas évek divatját idéző ruhakollekció is hozzájárul. Zsófi azt is elárulta, hogy a klipet októberben forgatták, ráadásul a hónap leghidegebb napján, hajnaltól éjszakáig.

Hozzátette: „Kicsit nehéz volt a rendező által kért komoly arckifejezést produkálnunk, mert bár köd volt, esett az eső, és nagyon fáztunk, de vidámak voltunk és rettenthetetlenek. Reméljük, hogy ez a hangulat átsüt a képeken is.”

Főkép: sajtófotó

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta